Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.А. [ Asošijeted pres ]

11. 11. 2023. 20:40 >> 21:05

VAZDUŠNE SNAGE

Predstavljen novi američki "nevidljivi" nuklearni bombarder

Avion B-21 Rajder izveo je prvi probni let, pomjerivši futuristički ratni avion bliže cilju - da postane sljedeći “nevidljivi” bombarder u zemlji sa nuklearnim oružjem.

Rajder je letio u Palmdejlu u Kaliforniji, gdje ga testira i razvija kompanija Nortrop Gruman.

Vazduhoplovstvo SAD lanira da napravi 100 ratnih aviona, koji imaju oblik letećeg krila koji je sličan njihovom prethodniku B-2 Spirit, ali će uključivati napredne materijale, pogon i stelt tehnologiju kako bi bili opširniji u budućem sukobu. Planirano je da se avion proizvodi u varijantama sa i bez pilota.

"B-21 Rajder je na probnom letu“, rekla je portparolka vazduhoplovstva En Štefanek.

 Takvo testiranje se smatra ključnim korakom u kampanji za obezbjeđivanje „dalekosežnih, snažnih sposobnosti za odvraćanje od agresije i strateških napada na Sjedinjene Države, saveznike i partnere“, rekla je Štefanek.

B-21 Rajder je prvi novi američki avion bombarder u posljednjih više od 30 godina, i skoro svaki aspekt programa je povjerljiv. I Nortrop Gruman i američko vazduhoplovstvo pokušali su da zaštite detalje programa kako bi sprečili Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i napravi sličnu verziju, kao što je to uradila sa drugim naprednim američkim sistemima naoružanja kao što je borbeni lovac F-35.

Avion B-21 je dio napora Pentagona da modernizuje sva tri dijela svoje nuklearne strategije, koja obuhvata nuklearne balističke rakete lansirane iz silosa i bojeve glave koje se ispaljuju sa podmornica, dok ulaže u novo oružje kako bi parirao brzu vojnu modernizaciju Kine.

Nortrop Gruman ima sjedište u Fols Čerču u Virdžiniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније