Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.М. [ RSE ]

16. 11. 2023. 21:48 >> 21:48
1

VOLODIMIR ZELENSKI

"Rusija će se pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi svijet trebao obratiti više pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija "pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", kako bi skrenula pažnju s Ukrajine.

"Rusija bi mogla stvoriti nove krize na Balkanu i u Moldaviji kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini", rekao je ukrajinski predsjednik 15. novembra, tokom konferencije za novinare iz Afrike.

"Danas svi raspravljaju o krizi na Bliskom istoku. Ali, kao što sam već rekao iskreno, to nije jučerašnji problem. A ni prekjučerašnji problem. Svi znaju za taj stalni sukob i stalni rat, ali ga nitko ne želi okončati. Ovo je eksplozija na Bliskom istoku, Rusija stoji iza ovoga, sigurni smo, sa svojim saveznikom Iranom", rekao je Zelenski.

"Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobivamo informacije. Rusija ima dugoročni plan: Bliski istok, a sljedeća distrakcija bit će Balkan. Ako partneri sada ništa ne preduzmu opet će doći do eksplozija, i opet. To nije novost. Rusija će se pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom", rekao je Zelenski.

Zapadni Balkan će biti sigurniji samo proširenjem Evropske unije (EU), rekli su 16. novembra premijer Andrej Plenković i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na pitanje novinara da prokomentarišu izjavu ukrajinskog predsjednika o Balkanu.

"Uvjeren sam da je evropski put za zemlje Zapadnog Balkana najvažniji korak za mir ovdje", rekao je Michel koji boravi u Zagrebu povodom radnog sastanka o novom Strateškom programu EU, prenijela je Hrvatska radio-televizija.

On je naveo da će proširenje Evropsku uniju učiniti sigurnijom i prosperitetnijom te da se ne može odbaciti da će druge države poput Rusije to pokušati poremetiti.

"Zadnje što nam u Europskoj uniji treba", naveo je hrvatski premijer "je još jedna kriza, još neki rat, još neko žarište koje bi bilo na jugoistoku Europe".

"Tih žarišta u našem neposrednom susjedstvu može biti i više. Nisam razgovarao s predsjednikom Zelenskim zadnjih dana pa ne mogu dešifrirati na koje je on to točno potencijalno žarište mislio, ali s obzirom na okolnosti, može ih biti više", rekao je Plenković.

Plenković i Michel održali su konferenciju za novinara uoči radne večere sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni, premijerom Malte Robertom Abelom i premijerom Poljske Mateuszom Morawieckim.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније