Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

14. 12. 2023. 08:37 >> 08:37
Čitaj mi:

REPORTERI BEZ GRANICA

U ovoj godini 45 novinara stradalo radeći svoj posao

U 2023. godini je 45 novinara stradalo radeći svoj posao, navodi se u danas objavljenom godišnjem izvještaju Reportera bez granica (RSF).

Iako je u sukobu koji je u oktobru izbio između Izraela i Hamasa 17 novinara izgubilo život, RSF bilježi najmanje smrtnih slučajeva od 2002.

Prošle godine je prema podacima te nevladine organizacije na dužnosti stradao 61 novinar.

"Ovo ni na koji način ne umanjuje tragediju u Gazi, ali primjećujemo pad, podaci su daleko od više od 140 ubijenih novinara u 2012, zatim 2013. godine, uglavnom zbog ratova u Siriji i Iraku", rekao je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

On je dodao da su na smanjenje broja poginulih uticali borba protiv nekažnjivosti, rad međuvladinih organizacija, nevladinih organizacija i samih medija, kao i veći oprez među novinarima.

"Uzroci su višestruki i o njima se raspravlja", naveo je Deloar.

Prema posljednjem izvještaju RSF, koji je objavljen zaključno sa 1. decembrom, značajno je manje smrtnih slučajeva među novinarima bilo u Latinskoj Americi, gdje je tokom 2023. ubijeno šest novinara, u poređenju sa 26 u 2022.

U Meksiku, najsmrtonosnijem području za novinarsku profesiju poslije Gaze, četiri novinara su stradala u 2023. u poređenju sa 11 u prethodnoj godini.

Od ukupno 84 nestalih novinara, skoro svaki treći je Meksikanac, navodi nevladina organizacija.

U izvještaju se skreće pažnja i na pritvaranje novinara u Bjelorusiji, Kini, Mjanmaru, kao i Iranu i Turskoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније