Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

02. 02. 2024. 12:08 >> 12:10

OSUĐEN ZA KORUPCIJU

Bivšem malezijskom premijeru smanjili zatvorsku kaznu za pola

Malezijski odbor za pomilovanja saopštio je danas da je smanjio 12-godišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Nadžibu Razaku za pola i drastično umanjio novčanu kaznu izrečenu nakon osude za korupciju.

Odbor je rekao da je odobrio zahtjev za smanjenjem kazne na sastanku u ponedeljak, kojim je predsjedavao tadašnji sultan Abdulah Ahmad Šah koji dolazi iz Nadžibove matične države Pahang.
Malezija ima jedinstven sistem rotirajuće monarhije, a novi kralj je položio zakletvu u srijedu.

Odbor je saopštio da će uz ublaženu kaznu, Nadžib biti pušten na slobodu do 23. avgusta 2028. godine.

U saopštenju se navodi da je takođe odlučeno da se umanji novčana kazna od 210 miliona ringita (40 miliona eura) na 50 miliona ringita (9 miliona eura), a ako ne plati kaznu, zatvorska kazna će mu biti produžena za još godinu dana.

Nadžib je bio zatvoren u avgustu 2022. godine nakon što je izgubio posljednju žalbu u prvom od nekoliko suđenja za korupciju u vezi sa pljačkom državnog fonda vrijednom više milijardi dolara, poznatom kao 1MDB.

1MDB je bio razvojni fond koji je Nadžib osnovao ubrzo nakon što je došao na vlast 2009. godine. Istražitelji tvrde da je najmanje 4,5 milijardi dolara ukradeno iz fonda i oprano od strane Nadžibovih saradnika kroz bankovne račune u SAD i drugim zemljama i finansiralo ekstravagantne kupovine hotela, luksuzne jahte, umjetnina i nakita. Procjenjuje se da je više od 700 miliona dolara leglo na Nadžibove bankovne račune.

On se suočava i sa nekoliko drugih suđenja za korupciju povezanih sa 1MDB.

Njegova supruga Rosmah Mansor takođe je osuđena 2022. godine na 10 godina zatvora i rekordnu novčanu kaznu od 970 miliona ringita (188 miliona eura) u vezi sa projektom solarne energije i puštena je uz kauciju do završetka žalbe.

Nadžib i dalje tvrdi da je nevin i tvrdi da mu je sve smjestio malezijski biznismen Lo Tek Jo za kojeg se smatra da je glavna osoba iza skandala za kojem se još uvijek traga.

Uprkos svojoj osudi, Nadžib je i dalje uticajan u svojoj stranci, Nacionalnoj organizaciji Ujedinjene Malaje, koja je sada član koalicione vlade jedinstva premijera Anvara Ibrahima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније