Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ B92 ]

02. 02. 2024. 22:12 >> 22:12
1

KAMERON

"Velika Britanija bi mogla priznati Palestinu i bez dogovora sa Izraelom"

Ministar vanjskih poslova Dejvid Kameroć govorio je ove nedjelje o britanskom priznanju palestinske države u Ujedinjenim nacijama, navodeći da se takav potez ne može dogoditi dok Hamas ostaje u Gazi.

Ipak, Kameron je jasno stavio do znanja da Britanija može ponuditi priznanje bez dugotrajnih pregovora između izraelskih i palestinskih lidera o rješenju sa dvije države.

Obraćajući se novinarima tokom jučerašnje posjete Libanu, Kameron je rekao da britansko priznanje nezavisne palestinske države "ne može doći na početku procesa, ali ne mora ni na samom kraju procesa".

"To bi moglo biti nešto na šta gledamo kao na ovaj proces, kako napredak ka rješenju postaje stvarniji. Ono što treba da uradimo je da palestinskom narodu damo horizont ka boljoj budućnosti, budućnosti njihove sopstvene države", rekao je Kameron.

Ipak, dodao je da je priznanje palestinske države "apsolutno od vitalnog značaja za dugoročni mir i bezbjednost regiona".

Kameron se vratio sa turneje po Bliskom istoku kako bi pokušao da progura plan u pet tačaka za gušenje najnovijeg rata između Izraela i Hamasa.

Velika Britanija je među onima koji nastavljaju da tvrde da je rješenje sa dvije države jedino održivo dugoročno rješenje sukoba.

Ali takav predlog nailazi na žestok otpor Netanjahua i članova njegove vlade.

Izraelski premijer pozvao je na "potpunu izraelsku bezbjednosnu kontrolu nad čitavim područjem zapadno od Jordana", što je potez koji je jasno rekao da se "suprotstavlja palestinskoj državi".

Vlada Velike Britanije je ranije rekla samo da će "priznati palestinsku državu u trenutku kada ona najbolje služi cilju mira" i odbacila pozive britanskih zakonodavaca da idu dalje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније