Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

05. 02. 2024. 21:55 >> 21:52
Čitaj mi:

u Los Anđelesu rekordna količina kiše

Moćna oluja tuče južnu Kaliforniju

Moćna oluja, koju je izazvala tzv. atmosferska rijeka što je došla sa Tihog okeana, izazvala je danas poplave širom Južne Kalifornije, pokrenuvši klizišta, ostavivši mnoge stanovnike bez struje i natjeravši, u nekim oblastima, stanovništvo u zbjegove.

Oko 1,4 milion ljudi u oblasti Los Anđelesa, uključjujći Holivud Hils i Beverli Hils, od jutros su pod uzbunom na nagle poplave. Tamo je već palo oko 23 centimetara kiše, a meteorolozi najavljuju još padavina i prijetnju od naglih poplava i muljevitih i kamenitih odrona smatraju "naročito opasnom situacijom".

U centru Los Anđelesa juče je palo 10,41 centimetara kiše, čime je potučen rekord za to područje, postavljen još 1927. godine a koji je iznosio 6,48 centimetara, saopštila je nacionalna meteorološka služba SAD.

Na sjeveru Kalifornije, na području zaliva San Francisko, oluja je juče ulice pretvorila u rijeke, a obarala je i drveće i električne vodovode sa vjetrovima od preko 94 kilometara na čas. U planinama, udari vjetra bili su i do 128 kilometara na sat.

Južnije, u San Hozeu, hitne službe vadile su putnike iz njihovih automobila kroz prozore i spasavale žitelje jednog kamper-naselja za beskućnike duž nabujale rijeke.

Oluja se potom premjestila na jug Kalifornije, a evakuacije su naređene u kanjonima koji su prethodno opustošeni u požarima pa su postali podobni za stvaranje klizišta, to jest za obrušavanje mulja i kamenica.

U okrugu Santa Barbara škole ne rade. Ova oblast je 2018. teško stradala od klizišta.

Širom Kalifornije, jutros je bez struje ostalo više od 543.000 potrošača.

U planinama Sijera Nevade očekuju se obilne sniježne padavine i vozačima se ne savjetuje da putuju tamošnjim drumovima.

Veći dio Kalifornije još se oporavljao od prethodne atmosferske reke koja je tamo harala prošle sedmice. Najnovija, zvana "Ananas Ekspres" protezala se skoro od Havaja do obale sjeverne Kalifornije, i tamo je stigla u subotu.

Atmosferske rijeke su relativno uski oblaci vlage koji se formiraju iznad okeana i mogu izazvati obilne kiše dok prolaze preko kopna.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje na područjima Los Anđelesa, Orindža, Riversajde, San Bernadina, San Dijega, San Luis Obispoa, Santa Barbare i Venture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније