Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ N1 ]

06. 02. 2024. 21:58 >> 21:58
Čitaj mi:

NA JUGU ZEMLJE

Bivši predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera poginuo u padu helikoptera

Bivši predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera poginuo je u padu helikoptera na jugu zemlje, saopštila je vlada i kabinet bivšeg predsjednika. Pinjera je predvodio Čile u dva mandata, a zbog njegove smrti žaljenje su izrazili mnogi lideri iz Latinske Amerike.

Ministarka unutrašnjih poslova potvrdila je smrt 74-godišnjeg bivšeg predsjednika, koji je bio na čelu države od 2010. do 2014. i ood 2018. do 2022. godine, prenosi Rojters.

Preostala tri putnika preživjela su nesreću. Tijelo Pinjere je izvučeno iz olupine, kazala je ministarka.

Pinjera je, takođe, bio uspješni biznismen, koji je nadzirao brz ekonomski rast i nagli pad nezaposlenosti tokom prvog mandata, u vrijeme kada su se mnogi čileanski trgovinski partneri i susjedi suočavali sa znatno sporijim rastom.

Njegov drugi mandat obilježili su nasilni protesti protiv nejednakosti, koji su doveli do optužbi za kršenje ljudskih prava, a okončani su obećanjem vlade da će izraditi novi ustav.

U njegovo vrijeme je bila i pandemija korone, a on je nadzirao odgovor Čilea, koji je imao jednu od najbržih stopa vakcinacije na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније