Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

12. 02. 2024. 15:42 >> 15:41
Čitaj mi:

MMF UPOZORAVA

"Rat Izraela i Hamasa i napadi kod Jemena prijete svjetskoj privredi"

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva je danas upozorila da svjetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena koji štete prometu kroz Suecki kanal.

Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, rekla je Georgijeva na Svjetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja", rekla je ona na godišnjem skupu koji do srijede u Emiratima okuplja poslovni i politički svijet.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva mjeseca.

Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi "moglo da bude problematičnije za cijeli svijet", rekla je Georgijeva.

Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu.

Predsjednik Svjetske banke Adžej Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svjetskim ekonomskim prognozama.

"Kada dodate te promjenljive na to što se već pokazuje da će vjerovatno biti najniža stopa rasta u posljednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati", rekao je šef svjetske Banke na sastanku u Dubaiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније