Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Beta ]

21. 02. 2024. 15:58 >> 16:00
1
Čitaj mi:

Fon der Lajen obećava

Biću snažan zagovornik proširenja na Zapadni Balkan

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da će, ukoliko bude ponovo dobila mandat na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na konferenciji za štampu održanoj u Briselu na pitanje da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima, ukoliko bude ponovo izabrana za predsjednicu EK, odgovorila da to ostaje proces zasnovan na zaslugama, na čemu će nastaviti da insistira.

"Dobro je vidjeti kako Zapadni Balkan, ali i na primjer Ukrajina i Moldavija, rade sve moguće da sprovedu neophodne reforme i da se kreću napred ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sljedećem mandatu, naći kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan", rekla je ona.

Na pitanje kada Srbija može da očekuje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, Fon der Lajen je odgovorila da EK ima sredstva za taj projekat i da se radi na detaljnoj razradi Plana.

"Radi se o tome da se odluči koje su reforme povezane sa kakvom vrstom investicija i kakav će biti pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Rad se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u državama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, može se krenuti sa prvom isplatom", rekla je ona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da namjerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније