Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ nin.rs ]

21. 02. 2024. 21:19 >> 21:28
Čitaj mi:

sa 83 godine

Izašao iz zatvora poslije tri decenije i ponovio isti zločin

Bivši američki osuđenik Donald Benet (83), koji je u zatvoru je proveo 31 godinu zbog pljački banaka osamdesetih godina prošlog vijeka, ponovo je iza rešetaka, saopštili su savezni zvaničnici. Pretpostavlja se da je upleten u pljačke banaka u oblasti Čikaga u poslednjih sedam mjeseci, uključujući najmanje jednu sa saučesnikom.

Benet je izašao iz zatvora 2020. godine nakon što je odslužio 31 od 50 godina zatvora, jer je 1989. godine uhapšen zbog pljačke banaka u istoj oblasti, saopštio je FBI. Nazvan je "preskok bandit", jer je skakao preko šaltera dok je pljačkao banke.

Artur Luriđo, profesor kriminologije i psihologije na Univerzitetu Lojola, rekao je da FBI istražuje pljačkaše banaka od 30-ih godina prošlog vijeka. Tako su došli do Beneta i njegovog saučesnika, skoro četiri godine nakon njegovog oslobađanja.

Uhapšen je 15. februara sa saučesnikom, Edvardom Binertom (55), sa kojim se 2006. godine upoznao u mičigenskom zatvoru, prenio je Ej-Bi-Si njuz. Njih dvojica su optuženi za oružanu pljačku ekspoziture banke Čejs u Hikori Hilu, koju su izvršili 14. februara, a očekuje se da će se pojaviti pred okružnim sudom u Čikagu.

Istražitelji su prikupili dokaze kojim bi mogli da povežu Beneta sa još šest razbojništava u bankama. Ipak, nije zvanično optužen i za te slučajeve.

„Pljačke banaka su bile jedan od prvih zločina u koje se FBI uključio“, rekao je Luriđo.Istakao je i da je Benet uzeo dugu pauzu, ali da se vratio onome što mu je poznato.

„Razvio je osjećaj za hrabrost i još uvek ga drži u 83. godini“, rekao je Luriđo.

U svakoj od šest pljački motiv je bio isti. Stariji bijelac sa maskom za lice i perikom i sa pištoljem tražio je novac od blagajnice. Kao vozilo za bjekstvo korišćen je iznajmljeni automobil.

"Ovu pljačku banke možete posmatrati kao pljačku dvojice muškaraca koji sebe smatraju profesionalcima. Oni su u istoj geografskoj oblasti, jer je poznaju. Misle da su sposobni da uspješno obavljaju te aktivnosti", rekao je Luriđo.

Ovog puta na kraju su izašli sa crnim pokrivačima za lice, lažnim perikama i lažnim bradama. U žalbi se navodi da su koristili pištolj kako bi naterali blagajnicu da preda skoro 7.000 dolara.

„Malo je vjerovatno da će ponovo biti pušteni iz zatvora“, rekao je Luriđo.

Najstariji osuđeni pljačkaš banke u Americi je Džej L. Hanter, poznat kao Red rountri (Crveno drvo), koji se izjasnio krivim za pljačku banke u Abilinu u Teksasu u avgustu 2003. godine kada je imao 91 godinu. Osuđen je na 151 mesec zatvora. Umro je u oktobru 2004. godine u američkom Medicinskom centru za savezne zatvorenike u Springfildu, u Misuriju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније