Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 03. 2013. 17:50 >> 17:42

NAJVIŠE IZ SAD-A

Kina najčešće žrtva hakerskih napada

Kina je pretekla Sjedinjene Američke Države i na prvom je mjestu kada su u pitanju sajber napadi u ovoj godini. Polovina sajber napada na kineske kompjutere u 2013. odrađena su iz Sjedinjenih Država, saopštila je kineska bejzbjednosna agencija. Dvije države upiru prstom jedna u drugu, razmjenjujući optužbe za hakerske napade.

Kineska agencija specijalizovana za sajber napade u prva dva mjeseca ove godine detektovala je preko dvije hiljade servera u SAD-u koji kontroliši skoro milion i tri stotine hiljada kompjutera u Kini. Ti podaci čine SAD zemljom iz koje su kineske kompjuterske mreže najviše hakovane.

„Posljednjih godina mnoge činjenice su dokazale da je Kina jedna od najčešćih žrtava sajber napada“, rekao je neimenovani zvaničnik kineske agencije.

U izvještaju agencije za sajber kriminal, navodi se da je tokom prošle godine deset i po miliona kompjutera zaraženo preko servera sa američkom IP adresom. U napadima na kineske mreže, navodi se, prednjače Amerikanci sa 74 odsto, a slijede ih Južnokoreanci i Njemci.

S druge strane, u SAD-u mnogi vide Kinu kao glavnu prijetnju u sajber svijetu, smatrajući da kineska vlada stoji iz većine napada. Prošlog mjeseca, američka kompanija za boorbu protiv sajber kriminala dostavila je izvještaj, u kojem se optužuje dio kineske vojske za sprovođenje „sajber rata“ protiv Sjedinjenih Država.

„Peking napada američku vojsku i traži način da ugrozi ključnu infrastrukturu preko interneta“, navodi se u američkom izvještaju.

U odgovoru, kinesko Ministarstvo odbrane je navelo da su dva sajta vojske, uključujući i sajt samog Ministarstva, prošle godine bili žrtve oko 144 hiljada hakerskih napada mjesečno, a skoro dvije trećine tih napada došlo je iz SAD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније