Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

06. 03. 2024. 09:20 >> 09:20
Čitaj mi:

eurostat

Cijene evropskih industrijskih proizvoda pale i u januaru

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i Evropskoj uniji (EU) pale su i u januaru, pokazali su u utorak podaci Eurostata.

I u eurozoni i u EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u januaru 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec. U decembru su pale za revidiranih 0,9 odsto u eurozoni i 0,8 odsto u EU.

Najviše su se na oba područja ponovo smanjile proizvođačke cijene u energetskom sektoru, 2,9 odsto u eurozoni i 2,5 odsto u EU, najsnažnije od prošlog proljeća, prenosi Hina.

Izrazitije su porasle samo cijene kapitalnih dobara, 0,6 odsto u zoni primjene zajedničke evropske valute i 0,5 odsto u EU.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene smanjile su se na oba područja 0,2 odsto u odnosu na decembar, izračunao je Eurostat.

Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnom nivou zabilježila je početkom godine, prema Eurostatu dostupnim podacima, Slovačka, 14,3 odsto. Slijede Poljska i Austrija gdje su se smanjile tri odsto odnosno 2,2 odsto.

Najviše su poskupili proizvodi u estonskoj industriji, 5,3 odsto. Slijedi Irska s rastom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda četiri odsto u odnosu na decembar.

Eurostat nije raspolagao podacima za Njemačku, Italiju, Belgiju i Finsku.

Na godišnjem nivou, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjile su se u januaru 8,6 odsto u eurozoni i 8,4 odsto u EU-u.

U prosincu su pale 10,7 odsto, odnosno deset odsto.

Daleko najveći pad proizvođačkih cijena zabilježio je i u januaru energetski sektor, 21,3 odsto u eurozoni i 20,1 odsto u EU u odnosu na početak prošle godine.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su 1,5 odsto u eurozoni i 1,7 odsto u EU.

Najsnažnje su na oba područja porasle cijene kapitalnih i netrajnih potrošačkih dobara, oko dva odsto.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније