Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

08. 03. 2024. 13:49 >> 13:48
Čitaj mi:

PREDLOG ZAKONA

Hongkong: Doživotni zatvor za 'ugrožavanje državne bezbjednosti'

Vlasti u Hongkongu su danas objavile predlog zakona koji predviđa doživotni zatvor za one koji "ugrožavaju državnu bezbjednost", čime se produbila zabrinutost da se dalje povećava smanjuju građanske slobode koje je Peking već nametnuo.

Očekuje se da će taj zakon biti izglasan vrlo brzo pošto u Skupštini Hong Konga većinu čine pristalice zvanične politike Kine.

Predloženi zakon širi ovlašćenja državne vlasti da goni svoje protivnike, a ciljaj i na špijunažu, odavanje državnih tajni i "saradnju sa stranim silama" što će se kažnjavti još strožije nego sada.

Za one koji "oštete javnu infrastrukturu sa namjerom da ugroze državnu bezbjednost" najavljeno je 20 godina do čak doživotnog zatvora - ako se dokaže da su to uradili "u dogovoru sa stranom silom".

Za "pobunu" kazna bi bila sedam godina zatvora, a ako to učine "u dosluhu sa stranom silom" kazna bi bila 10 godina.

Proširena definicija "stranih sila" obuhvata strane države i političke partije, međunarodne organizacije i "bilo koju drugu inostranu organizaciju koja teži političkim ciljevima", a uz to obuhvata i kompanije na koje takve sile utiču.

Budući zakon bi omogućio i krivično gonjenje radnji nezakonitih po tom propisu, čak i ako su počinjene u inostranstvu, van Hongkonga.

Vlasti kažu da je neophodno spriječiti ponavljanje masovnih antidržavnih protesta kakvi su u Hong Kongu bili 2019. godine i tvrde da će to uticati samo na "izuzetno malu manjinu" nelojalnih stanovnika.

Tokom i poslije nasilnih prodemokratskih protesta 2019. mnogi od vodećih prodemokratskih aktivista su uhapšeni, drugi su pobjegli u inostranstvo, desetine organizacija civilnog društva su zabranjene, nezavisni mediji ugašeni i vlasti propisima suzbijaju sve veći broj građanskih sloboda.

Hongkong je do 1997. bio pod kolonijalnom upravom Velike Britanije, a tada je dat Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније