Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ Danas.rs ]

09. 03. 2024. 17:39 >> 17:41
Čitaj mi:

PREKRŠILE NORME

Žene u Iranu plesale na javnom mjestu, policija ih uhapsila

Dvije mlade žene uhapšene su u Iranu poslije emitovanja snimka na kojem se vide kako plešu na javnom mestu, u vrijeme priprema za doček persijske Nove godine, prenijeli su danas lokalni mediji.

Snimak te dvije mlade žene kako plešu u blizini trga na sjeveru Teherana, posljednjih dana je postao veoma popularan na društvenim mrežama.

„Tužilac u Teheranu naložio je hapšenje dvije žene koje su prekršile društvene norme plešući na trgu“, javila je novinska agencija Tasnim.

Te žene bile su prerušene u Hadži Firuza, folklornog lika obučenog u crveno čiji ples i pjesme najavljuju dolazak Novruza, iranske Nove godine koja počinje 20. marta.

Islamski zakon koji je na snazi u Iranu zabranjuje ples neudatih žena u javnosti.

Brojni video snimci žena koje plešu na javnim mjestima, posebno u metrou, postali su sve češći u Iranu posljednjih meseci, posle protestnog pokreta koji je potresao Iran krajem 2022. godine, nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini.

Nju je tada uhapsila policija zbog nepoštovanja strogog kodeksa oblačenja žena koji je na snazi u toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније