Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije, RTS ]

11. 03. 2024. 07:18 >> 08:20
1
Čitaj mi:

157. dan rata

Netanjahu: Među poginulima u Gazi 13.000 terorista

Rat Izraela i Hamasa – 157. dan. Palestinske vlasti tvrde da je od početka sukoba u Gazi poginulo više 31.000 ljudi. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi da je među poginulima 13.000 terorista. Lider Hamasa Ismail Hanijeh poručio je da ne žele dogovor kojim se ne završava rat u Gazi. Egipat ponovo u kontaktu sa Hamasom i Izraelom i pokušava da obnovi pregovore o prekidu vatre.

08:18

Izraelska granična policija napala muslimanske vjernike na ulazu u Brdo hrama

Dok hiljade muslimana ulaze u kompleks džamije Al Aksa u Starom gradu u Jerusalimu da bi se molili prve noći svetog mjeseca Ramazana, na video-snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako pripadnici izraelske granične policije napadaju vjernike pendrecima na ulazu u sveto mjesto Haram el Šarif, kod Jevreja poznato kao Brda hrama.

Tim povodom izraelska policija je saopštila da radi na omogućavanju slobode bogosluženja na Brdu hrama, istovremeno osiguravajući bezbjednost, u skladu sa uputstvima političkog rukovodstva.

Premijer Benjamin Netanjahu obećao je prošle nedjelje da će broj vjernika kojima je dozvoljeno da se mole na Brdu hrama u prvoj nedjelji Ramazana biti isti kao i prethodnih godina i da neće biti uvedena nikakva ograničenja za izraelske Arape, poništavajući prethodnu odluku ultranacionalističkog ministra za nacionalnu bezbjednost Itamara Ben Gvira, u čijoj nadležnosti je izraelska policija.

Većina arapskog stanovništva Jerusalima, međutim, nema izraelsko državljanstvo i stoga može biti podložna strožim ograničenjima.

Komesar policije Kobi Šabtai rekao je da nastoji da ograniči prisustvo u početnoj fazi Ramazana, dodajući da su mlađi Arapi, bilo da su Izraelci ili iz istočnog Jerusalima, glavni agitatori i da ih stoga treba zabraniti.

Fotografije i video-snimci snimljeni i podijeljeni na platformi Iks prikazuju grupe mladića muslimana kojima je odbijen pristup kompleksu Al Aksa i koji se mole u uličicama koje vode do njega i izvan zidina Starog grada.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније