Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RTS ]

15. 03. 2024. 08:51 >> 08:51
Čitaj mi:

Tramp protiv Si Đinpinga

Tim CIA širio dezinformacije protiv kineskih zvaničnika

Nekadašnji predsjednik SAD Donald Tramp je poslije dvije godine u Bijeloj kući ovlastio Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da vodi tajnu kampanju na kineskim društvenim mrežama u cilju kreiranja javnog mnjenja protiv kineskih vlasti, otkrivaju bivši američki zvaničnici za Rojters, koji su imali veze sa ovom strogo povjerljivom operacijom.

Centralna obavještajna agencija je 2019. godine formirala mali tim oprativaca koji su koristili lažne identitete na društvenim mrežama da bi širili negativne narative o vladi Si Đinpinga, rekla su trojica neimenovanih bivših zvaničnika SAD za britansku agenciju.

Tim CIA je, istovremeno, puštao diskreditujuće obavještajne podatke stranim medijima protiv kineskih vlasti.

CIA je, takođe, širila informacije da članovi vladajuće Komunističke partije kriju nezakonito stečen novac u inostranstvu, a kinesku incijativu "Pojas i put" nazivala je rasipničkom i korumpiranom, rekli su izvori Rojtersu.

Tajna operacija Donalda Trampa imala je za cilj da podstakne strah među tamošnjim najvišim liderima, ali i da Peking troši resurse u potrazi za upadima u strogo kontrolisani internet, potvrdila su dva izvora.

Jurnjava duhova

"Htjeli smo da jure duhove", rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika SAD. Portparolka CIA Čelsi Robinson odbila je da komentariše ove informacije.

Agencija Rojters navodi da nije mogla da utvrdi kako je ova tajna operacija uticala na kinesko javno mnjenje, kao i da li je predsjednik Džozef Bajden nastavio istu kampanju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da su vijesti o operaciji CIA dokaz da američka vlada koristi "prostor javnog mnenja i medijske platforme, kao oružje za širenje lažnih informacija i manipulisanje".

Donald Tramp je sugerisao da će ako bude izabran za predsjednika SAD 2024. godine, zauzeti još oštriji stav prema Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније