Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ N1 ]

15. 03. 2024. 19:34 >> 19:34
1

od 2020. godine

U Siriji najgori talas nasilja

Nezavisna međunarodna istražna komisija Ujedinjenih nacija za Siriju je danas saopštila da je od oktobra u toj zemlji u porastu nasilje najgore od 2020. godine u građanskom ratu koji je počeo na današnji dan prije 14. godina.

Godinama je građanski rat u velikoj mjeri bio zamrznut u Siriji koja je praktično podijeljena na oblasti pod kontrolom zvanične vlade predsjednika Bašara Asada u Damasku i raznih opozicionih oružanih grupa i snaga sirijskih Kurda.

Poslednji skok nasilja je počeo u oktobru kada je došlo do napada dronom na Vojnu akademiju u gradu Homsu gdje je poginulo više desetina ljudi.

U izvještaju Komisije UN se navodi da su sirijske snage zajedno sa njihovim ruskim saveznicima zatim bombardovale sjeverozapad Sirije koji je pod kontrolom pobunjenika i da je pogođeno „više bolnica, škola, pijaca i logora za interno raseljena lica“.

Poslednjih nedelja u oblastima koje drži opozicija su nemiri, protesti su izbili u Idlibu protiv grupe Hajat Tahrir al Šam, povezane sa Al Kaidom, koja upravlja tim područjem.

Zamjenik regionalnog humanitarnog koordinatora Ujedinjenih nacija za krizu u Siriji Dejvid Karden rekao je tokom nedavne posjete sjeverozapadu te zemlje da je humanitarni plan UN za 2023 koji je zahtijevao više od pet milijardi dolara, dobio samo 38 odsto traženih sredstava, što je najmanje od početka krize.

„Na sjeverozapadu Sirije živi 4,2 miliona ljudi kojima je potrebna hitna humanitarna pomoć, od toga dva miliona djece, od kojih čak milion ne ide u školu“, dodao je on.

Službe UN i druge humanitarne organizacije bore se da osiguraju prijeko potrebno finansiranje programa pomoći u Siriji, okrivljujući za nestašicu sredstava „zamor donatora“, pandemiju kovida-19 i sukobe na drugim mjestima poslednjih godina.

Svjetski program za hranu UN (WFP) koji procjenjuje da se više od 12 miliona Sirijaca hrani neredovno, saopštio je u decembru da će obustaviti glavni program pomoći.

Rat u kojem je poginulo više od pola miliona ljudi, a skoro polovina od predratnih 23 miliona stanovnika je raseljena, počeo je u martu 2011. godine kao miran protest protiv vlasti Bašara Asada. Međutim vlasti su te proteste nasilno ugušile i pobuna je brzo prerasla u građanski rat.

Rusija je, zajedno s Iranom postala Asadov najveći saveznik u ratu, Turska je podržavala razne pobunjeničke grupe, SAD su podržavale snage sirijskih Kurda u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država (IS), a Izrael je iz vazduha u Siriji napadao libansku militantnu grupu Hezbolah i snage Irana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније