Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

18. 03. 2024. 08:20 >> 08:20
Čitaj mi:

ispaljeno više blističkih raketa

Sjeverna Koreja nastavila raketne probe, oštre osude Japana i SAD

Sjeverna Koreja ispalila je jutros više balističkih raketa kratkog dometa ka svojim istočnim vodama, objavili su njeni susjedi, navodeći da je to izvršeno samo nekoliko dana poslije završeta južnokorejsko-američkih vojnih vježbi.

Te vježbe Pjongjang vidi kao probu za invaziju njegovu teritoriju.

Jutrošnje testiranje sjevernokorejskih raketa bilo je prvo za koje se zna u posljednjih oko mesec dana. Stručnjaci su ranije predvidjeli da će Sjeverna Koreja proširiti svoje raketne probe i zaoštriti ratobornu retoriku pred američke predsjedničke izbore koji će se održati u novembru da bi ojačala svoju poziciju u mogućim diplomatskim kontaktima.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Sjeverna Koreja ispalila tri rakete, dvije u 7.44 jutros a treću poslije oko 37 minuta. Japanski premijer Fumio Kišida rekao je na sjednici parlamenta da su sjevernokorejske rakete pale u vode između Korejskog poluostrva i Japana, izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone i da nije prijavljena bilo kakva opasnost ili povrijeđeni.

On je osudio ponovljeno testiranje balističkih raketa kao djelovanje koje "prijeti miru i bezbjednosti Japana, regionu i međunarodnom društvu".
Kišida je rekao da je Japan snažno protestovao zbog sjevernokorejskih aktivnosti testiranja raketa naglasivši da se time krše rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojima se Pjongjangu zabranjuje da sprovodi balističke aktivnosti.

Južnokorejska vojska takođe je saopštlila da je detektovala nekoliko balističkih raketa kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja lansirala jutros.

Združeni južnokorejski generalštab je u saopštenju rekao da lansiranje predstavlja "jasnu provokaciju" i prijeti miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Kako se dodaje, Južna Koreja je naglasila da će zadržati spremnost da odbije bilo kakvu provokaciju od strane Sjeverne Koreje, na osnovu svog solidnog vojnog saveza sa SAD.

Prema procjenama Japana i Južne Koreje sjevernokorejske rakete ispaljene iz oblasti oko njenog glavnog grada putovale su oko 300 do 350 kilometara i dostigle maksimalnu visinu od 50 kilometara.

Posmatrači su rekli je dužina leta raketa ukazuju da se radi o oružju koje cilja vodeće objekte u Južnoj Kkoreji, kao što su sjedište vojske u centralnoj oblasti.

Američki Stejt department osudio je lansiranje raketa navodeći da predstavlja prijetnju susjedima Sjeverne Koreje i podriva regionalnu bezbjenost. U saopštenju se kaže da posvećenost SAD-a odbrani Južne Koreje i Japana ostaje čvrsta.

SAD ima oko 89.000 vojnika u Južnoj Koreji i Japanu, okosnici svog vojnog prisustva u regionu Azije i Pacifika.

U posjetu Južnoj Koreji danas je stigao državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније