Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

03. 04. 2024. 22:59 >> 22:55

Iranski vrhovni lider

Ali Hamnei kaže da će Izrael 'dobiti šamar' zbog napada na konzulat u Siriji

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je u srijedu da će Izrael "dobiti šamar" nakon što je u vazdušnom napadu na iransko konzularno odeljenje u Damasku ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, od kojih su dvojica generala.

"Poraz cionističkog režima će se nastaviti u Gazi i taj režim će biti blizu pada i raspada", rekao je Hamnei u govoru iranskim zvaničnicima u Teheranu.

"Očajnički napori poput onog koji su počinili u Siriji neće ih spasiti od poraza. Naravno, i oni će dobiti šamar za tu akciju", dodao je on.

Iranski državni mediji javili su da je 13 ljudi ubijeno u napadu u kojem su, prema riječima ambasadora Teherana, izraelski avioni F-35 ispalili šest projektila koji su sravnili sa zemljom petospratnu konzularnu zgradu pored ambasade.

Iran je saopštio da je u napadu ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva komandanta snaga Kuds – ogranka za spoljne operacije Garde – brigadne generale Mohameda Rezu Zahedija i Mohameda Hadija Hadžija Rahimija.

Zahedi je imao je bio na niz komandnih položaja u Gardi u kojoj je proveo više od četiri decenije.

Iranski državni mediji naveli su da će ubijeni pripadnici Revolucionarne garde biti sahranjeni u petak, kada je i Dan Kudsa, kada se održavaju marševi u znak podrške Palestincima i protiv Izraela. Kuds snage u prevodu znače Jerusalimske snage.

Iranski vrhovni lider, koji ima posljednju riječ u glavnim državnim politikama, pozvao je ljude da izađu na ulice na Dan Kudsa.

On je rekao i da se nada danu kada će "muslimanski svijet moći da slavi uništenje Izraela".

Izrael je dugo vodio rat u sjenci s ubistvima i sabotažama protiv Irana i njegovih naoružanih saveznika, među kojima su libanski Hezbolah i druge militantne grupe.

Regionalne tenzije su porasle otkako je izbio rat u Pojasu Gaze pošto je Hamas, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, izveo napade u Izraelu 7. oktobra, kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, dok je uzeto 253 taoca.

Od tada je u izraelskoj ofanzivi, prema navodima ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, ubijeno najmanje 32.975 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније