Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ Beta ]

04. 04. 2024. 21:11 >> 21:11
Čitaj mi:

ubijeno preko 800.000 LJUDI

Makron: Francuska mogla da spriječi genocid u Ruandi, ali je nedostajalo političke volje

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas izjavio da su Francuska i njeni saveznici mogli da spriječe genocid u Ruandi 1994. godine u kojem je ubijeno preko 800.000 ljudi, ali kako je napomenuo, nedostajala je politička volja za tim.

U saopštenju kabineta lidera Francuske najavljeno je će Makron objaviti video na društvenim mrežama u nedjelju dok Ruanda obeležava 30. godišnjicu od početka genocida.

U tom videu Makron je naveo da je "Francuskoj, koja je mogla da zaustavi genocid sa svojim zapadnim i afričkim saveznicima, nedostajala politička volja da to učini".

On je ranije imao slične izjave, tako je tokom svoje posjete toj centralnoafričkoj zemlji 2021. godine priznao "odgovornost" Francuske za genocid koji je trajao od aprila do jula 1994. godine u kome su etnički Huti pobili preko 800.000 naroda Tutsi.

Vlada Ruande na čelu sa predsjednikom Polom Kagameom je dugo optuživala Francusku da je "omogućila" genocid.

Posljednjih godina Francuska je takođe povećala napore da uhapsi osumnjičene za genocid i izvede ih pred sud.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније