Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

09. 04. 2024. 18:16 >> 18:17

kovačevski

"Otvoreni Balkan dao očekivane rezultate"

Bivši premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je regionalna inicijativa "Otvoreni Balkan" dala očekivane rezultate i da svi potpisani sporazumi funcionišu.

"'Otvoreni Balkan' je dao rezultate zbog kojih je napravljen. Trgovina između Makedonije i Srbije povećana je za 50 odsto, između Makedonije i Albanije za 40 odsto, a ukupna razmjena između ove tri zemlje povećana je za 25 odsto", rekao je Kovačevski novinarima.

Lider vladajućeg Socijdemokratskog saveza Makedonije (SDSM) je istakao da "Otvoreni Balkan" počiva na četiri slobode Evropske unije i da je to originalna inicijativa koja potiče iz tri države Zapadnog Balkana - Srbije, Sjeverne Makdonije i Albanije.

"Ako pitate privrednike i kompanije da li vrijedi, reći će: 'Da!', ako pitate radnike, reći će vam: 'Da!', a ako pitate političare, dobićete filozofiranje zato što nemaju agendu. Da li će i u kojem obliku 'Otvoreni Balkan' funkcionisati, stvar je zemalja koje su dio ove inicijative", rekao je Kovačevski.

Kao rezultat te inicijative naveo je da su uvedene "zelene trake" na graničnim prelazima, uklonjen je veliki broj necarinskih barijera, usaglašene fotosanitarne kontrole, međusobno su priznate diplome i uspostavljen je sistem za slobodno kretanje radne snage.

"Inicijativa 'Otvoreni Balkan' je otvorena za sve države", podsjetio je lider SDSM i bivši premijer Sjeverne Makedonije.

Ocijenio je da je "Otvoreni Balkan" funcionalniji od druge regionalne incijative, "Berlinskog procesa", u kojoj, kako je rekao, nijedan sporazum do sada nisu ratifikovale sve države učesnice.

"Da li će 'Berlinski proces' dati rezultate koje je dao 'Otvoreni Balkan', to ćemo vidjeti budući da nema još nijednog dogovora koji su ratifikovale sve zemlje. Mi smo, na primjer, sve dogovore ratifikovali, ali je neko zaglavio - neko u Bosni, neko na drugom mjestu, pa još uvijek nijesu (sporazumi) funkcionalni. Ovi koji su napravljeni u 'Otvorenom Balkanu', funkcionišu i zato ima rezultata", rekao je Kovačevski, prilikom posjete Nacionalnom savjetu invalidskih organizacija Makedonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније