Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1/Beta ]

12. 04. 2024. 11:55 >> 11:56
Čitaj mi:

samit u vilnjusu

Trinaest zemalja EU snažno podržava proširenje kao doprinos stabilnosti

Trinaest zemalja Evropske unije, okupljenih u Inicijativi tri mora (3SI) usvojilo je zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da pridaju veliku važnost proširenju EU, kako na Zapadni Balkan, tako i na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, pošto će to u strateškom smislu donijeti veću stabilnost i prosperitet cijeloj Uniji.

„Reforme koje implementiraju kandidati i zemlje koje teže u EU, odrediće i brzinu procesa proširenja, koji mora ostati zasnovan na zaslugama“, piše u deklaraciji, usvojenoj 11. aprila uveče na kraju samita 3SI u Vilnjusu.

Učesnici su pozvali zemlje partnere koje teže članstvu u EU da budu posvećene evropskim vrijednostima, „uključujući i tako što će se kretati ka punoj usklađenosti sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno sa restriktivnim mjerama EU“.

Istakli su i potencijal inicijative 3SI da pomoću svojih regionalnih infrastrukturnih projekata i ubrzanja zelene i digitalne transformacije, doprinese saradnji EU sa tim zemljama, kako bi se one približile Uniji.

U deklaraciji je ponovo najoštrije osuđen „neizazvani, nepravedan i ilegalni“i rat Rusije protiv Ukrajine i njenog naroda, i potvrđena nepokolebljiva podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, čiji je predsjednik Volodomir Zelenski takođe bio gost samita.

Naglašena je i važnost jačanja transatlantskih veza sa SAD, i podvučeno da su zemlje 3SI katalizator strateškog prisustva SAD u regionu 3SI, što doprinosi bezbjednosti i prosperitetu Evrope.

U deklaraciji je naglašeno da zemlje 3SI zahvaljujući tri mora nude prirodnu vezu sa susjedima EU, kao i produžetak konektivnosti EU sa globalnim transportnim rutama, kao što su Trans-kaspijski koridor i IMEC (Koridor Indija-Bliski istok-Evropa).

U dokumentu su pozdravljeni rezultati investicionog fonda 3SI (3SIIF) i njegov doprinos u podsticanju ekonomskog rasta i konektiviteta kroz strateška ulaganja.

Na jednodnevnom samitu inicijative 3SI u Vilnjusu, i pratećem poslovnom forumu, okupili su se šefovi država i vlada i najviši zvaničnici Austrije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Na skupu su bili i predstavnici strateških partnera 3SI – SAD, Njemačke, Evropske komisije, i Japana koji je u Vilnjusu postao četvrti strateški partner.

Bili su i predstavnici pridruženih članica Ukrajine i Moldavije, a na poziv predsjednika Litvanije Gitanasa Nausede, gosti su bili Gruzija, Izrael, Turska, Velika Britanija, Finska, Španija i Crna Gora, koju je predstavljao predsednik Jakov Milatović.

Inicijativa tri mora održala je prvi samit 2016. godine u Dubrovniku. Ona okuplja zemlje na osi sjever jug, na potezu Baltik-Jadran-Crno More.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније