Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

12. 04. 2024. 21:02 >> 21:02

PARLAMENT USVOJIO

Njemačka olakšala promjenu imena i pola transrodnim osobama

Njemački parlament je danas usvojio zakon koji će transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama olakšati promenu imena i pola u zvaničnim evidencijama.

Za usvajanje takozvanog "zakona o samoopredjeljenju" glasala su 374 poslanika Bundestaga, protiv je bio 251, uz 11 uzdržanih.

Usvajanje tog zakona, koji treba da stupi na snagu 1. novembra, jedna je od nekoliko društvenih reformi koje je lijevo-liberalna koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca obećala kada je formirana krajem 2021. godine.

Novi zakon će odraslima omogućiti da promijene ime i pol u matičnim službama bez drugih formalnosti, jedino će morati da obavijeste službu tri mjeseca prije promjene.

Prema važećem "transseksualnom zakonu", usvojenom prije četiri decenije, pojedinci koji žele da promijene pol u zvaničnim dokumentima moraju prvo da dobiju procjenu od dva stručnjaka "dovoljno upoznata sa konkretnim problemima transseksualizma", a zatim i sudsku odluku.

Otkako je taj zakon napisan, najviši njemački sud je ukinuo druge odredbe koje su zahtijevale da se transrodne osobe razvedu i sterilišu i da se podvrgnu operaciji promjene pola.

Povjerenik njemačke vlade za prihvatanje seksualne i rodne raznolikosti Sven Leman rekao je poslanicima da je "transseksualni zakon" prouzrokovao mnogo patnje tokom 40 godina važenja "i to samo zato što ljudi žele da budu prepoznati takvi kakvi jesu".

Vodeća opoziciona stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kritikovala je novi zakon, navodeći da ne nudi zaštitu od zloupotreba i da ne štiti mlade u dovoljnoj mjeri.

Predstavnik krajnje desne Alternative za Njemačku Martin Rajhard osudio je promjene koje je nazvao "ideološkom besmislicom".

Prije Njemačke, slične zakone usvojilo je nekoliko zemalja - Danska, Norveška, Finska i Španija.

Među liberalnim reformama, koje je Šolcova vlada sprovela, su i legalizacija posjedovanja ograničenih količina kanabisa, ublažavanje pravila o sticanju njemačkog državljanstva i ukidanje ograničenja za dvojno državljanstvo, ukidanje zabrane ljekarima da "reklamiraju" usluge abortusa.

Istopolne brakove legalizovala je prethodna vlada koju je predvodila CDU, 2017. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније