Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj.

12. 04. 2024. 22:05 >> 22:05

težak put

Šanse za legalne abortuse u Poljskoj ništavne dok je predsjednik Andžej Duda

Šanse da Poljakinje dobiju pravo da same odlučuju o abortusu ništavne su sve dok je predsjednik Poljske Andžej Duda - do sredine 2025. godine, iako Sejm poljskog parlamenta danas prvi put od 1993. godine nije već u prvom glasanju odbacio predloge zakona o liberalizaciji vještačkog prekida trudnoće.

"Čeka nas sigurno još težak put. Treba pitati predsjednika da li je spreman da potpiše bilo šta što bi promijenilo situaciju u korist žena. Da li je predsjednik Duda spreman da potpiše bilo kakvu verziju liberalizacije zakona o abortusu? Ne nadam se posebno. Ako stavi veto, vratićemo se toj temi poslije predsjedničkih izbora" , kazao je posle glasanja premijer Donald Tusk.

Poljska opozicija - prethodno vladajuća stranka Pravo i Pravda i radikalni nacionalisti iz Konfederacije, nisu danas uspjeli da Sejm kao što je ranije radio, već u prvom čitanju odbaci četiri predloga zakona koji bi Poljakinjama dali pravo da odlučuju same do 12. sedmice da li žele da prekinu trudnoću i izbacili iz Krivičnog zakona krivično djelo pomaganja pri abortusu za koje sada prijeti zatvor do tri godine.

Najmanji partner u vladi premijera Donalda Tuska, Levica, podnijela je dva predloga zakona - jedan o dekriminalizaciji pomaganja vještačkog prekida trudnoće i drugi po kome bi žene imale pravo da prekidaju bez objašnjenja trudnoću do 12. sedmice, a i kasnije ako za to postoje medicinski razlozi, među kojima psihičko stanje trudnice ili deformiteti i oboljenja ploda.

Tuskova Građanska koalicija podnijela je sličan liberalni predlog kao i Levica, a treći partner u Vladi, demohrišćanski Treći put, traži referendum i povratak kompromisu iz 1993. godine - restriktivnom zakonu po kojem je vještački prekid trudnoće dozvoljen samo u tri slučaja: kada su ugoženi zdravlje i život trudnice, kada je plod teško obolio bez nade na izlječenje ili teško deformisan, i kada je trudnoća plod krivičnog djela - silovanja ili incesta.

Od 2021. godine presudom Ustavnog suda uz podršku Poljske katoličke crkve, na inicijativu tada vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, praktično je skoro onemogućen legalni abortus u Poljskoj pošto je iz zakona izbačeno pravo da se prekine trudnoća zbog teških deformiteta ili oboljenja ploda.

To što Poljakinje tjera da rađaju bebe koje će ubzo umrijeti, često u neizrecivim patnjama i bolovima, sam Kačinjski je pravdao potrebom da se "beba krsti i sahrani u skladu s hrišćanskim tradicijama".

U četvrtak je u Sejmu u žučnoj debati oko prava na abortus prvi put jedna poslanica u Poljskoj javno priznala da joj je vještački prekinuta trudnoća.

"Abortusa je bilo i biće ih. To je jedna od najčešćih ljekarskih intervencija na svijetu. Jedna od tri Poljakinje je imala abortus. Jedna sam od njih i mislim da nisam ovdje u sali sama" - kazala je u debati Katažina Uberhan iz koalicije Levica.

"Ne poznajem nikog ovdje u sali ko bi želio da abortusa bude više. Ne radi se o tome. Vještački prekidi trudnoće se ionako rade, nelegalno, u inostranstvu ili ljekovima. Čak je i lider Prava i Pravde Kačinjski jednom rekao da abortus može da se uradi u svakoj ulici" - kazao je premijer Tusk.

Uspjeh -  to što su predlozi za liberalizaciju abortusa pušteni u dalji postupak u parlamentu, gdje će ih ocijeniti posebno formirana komisija poslanika svih parlamentarnih stranaka u kojoj je 25 žena i samo dva muškarca, premijer je pozdravio kao simboličan signal države ženama da ih država više ne napada, nego da se brine za njih.

"Ne razgovaramo tu o medicini, već o ljudskim pravima i to o fundamentalnim pravima žena" - kazao je Tusk.

Nova poljska vladajuća koalicija proevropskih demokratskih stranaka imala je legalizaciju abortusa u kampanji pred parlamentarne izbore u oktobru, kao jedno od važnih predizbornih obećanja, a Vlada je već počela da pravi precizna uputstva ljekarima kada i po važećem zakonu moraju da prekinu trudnoću.

Strah poljskih ljekara da će ih krivično goniti zbog nelegalnog abortusa, čak i kada je zbog komplikacija koje ugrožavaju trudnicu legalan, koštao je u posljednje dvije godine života najmanje pet Poljakinja, pošto su ljekari čak i kada je počela sepsa, čekali sa abortusom da prvo odumre plod, a tada je bilo kasno da se spasu trudnice.

Aktivistkinje za ženska prava procjenjuju da svake godine bar 100.000 Poljakinja ima nelegalan abortus ili radi njega ode u inostranstvo, dok je legalnih prije pooštravanja zakona bilo oko 1.000 godišnje, a poslije presude Ustavnog suda svega nekoliko desetina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније