Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. / P.R. [ Beta ]

16. 04. 2024. 10:46 >> 10:53
Čitaj mi:

saveznici traže uzdržanost

Izrael: Odgovorićemo na napad; Iran: Uzvratićemo na najmanju akciju

Šef izraelske vojske rekao je da će se odgovoriti na napad Irana na Izrael izveden stotinama dronova, balističkih i krstarećih raketa, a saveznici pozivaju Izrael da odgovor izostane i apeluju na uzdržanost, iako oštro osuđuju iranski napad. Sa druge strane, iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je da će "najmanja akcija" Izraela protiv "interesa Irana" izazvati "oštar odgovor" njegove zemlje, piše u predsjedničkom saopštenju objavljenom danas.

"Sada čvrsto izjavljujemo da će najmanja akcija protiv interesa Irana svakako dovesti do oštrog, produženog i bolnog odgovora protiv svih počinilaca", rekao je Raisi u telefonskom razgovoru sa emirom Katara Tamimo ben Hamadom Al Tanijem, kasno sinoć.

Iranski predsjednik rekao je da je ovog vikenda njegova zemlja gađala određene ciljeve "koristeći svoje pravo na samoodbranu", navodeći tu "centre" odakle je organizovan udar, pripisan Izraelu na iranski Konzulat u Damasku u Siriji, izvršen 1. aprila.

Ta operacija je "sprovedena uspješno sa ciljem da se kazni agresor", rekao je Raisi.

On je ponovo osudio, kako je naveo, "slijepu podršku nekih zapadnih zemalja sionističkom režimu" koji je po njemu "uzrok tenzija u regionu".

Zamjenik ministra spoljnih poslova Irana Ali Bageri upozorio je sinoć izraelske vlasti da u slučaju njihovog odgovora na iranski napad tokom vikenda treba da očekuju iranski udar koji će biti mnogo jači i brži.

"Neće imati odlaganje od 12 dana", rekao je on u osvrtu na to koliko je trebalo Iranu da reaguje napadom na Izrael poslije udara na njegov konzulat u Damasku.

"Zapravo, odgovor koji će dobiti se neće mjeriti danima ili satima već sekundama. Izrael ne treba da ponovi stratešku grešku drugom greškom", dodao je.

Izrael najavio odgovor na iranski napad

Izraelski ratni kabinet sastao se sinoć da razgovara o odgovoru na iranski napad.

Iran, koji je sa više stotina dronova napao Izrael u noći od subote na nedjelju, kao odgovor na napad na iranski Konzulat u Damasku pripisan Izraelu, smatra da je to pitanje završeno.

Izraelski načelnik generalštaba Herzi Halevi rekao je, međutim, da napad neće proći bez odgovora.

"Dok gledamo unaprijed i odmjeravamo naše korake lansiranje toliko raketa, krstarećih raketa, dronova na teritoriju države Izrael će imati odgovor", rekao je general Halevi, prenosi BBC.

Halevi nije rekao konkretno o kakvim akcijama se radi niti kada će biti preduzete.

Saveznici traže uzdržanost

Saveznici Izraela su snažno osudili iransku oružanu akciju ali su pozvali izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da pokaže uzdržanost.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da "sve strane moraju da pokažu uzdržanost" da izbjegnu spiralu nasilja na Bliskom istoku, a francuski predsjednik Emanuel Makron da će Pariz pokušati da ubijedi Izrael da odgovor ne smije da rezulira eskalacijom sukoba.

Iranski napad u noći između subote i nedjelje bio je prvi slučaj da je ta zemlja direktno vojno napala Izrael, uprkos decenijskim neprijateljstvima koja datiraju još od Islamske revolucije 1979. godine, prenosi AP.

Izraelski vojni portparol rekao je da je 99 odsto dronova i raketa koje je Iran lansirao presretnuto.

Napetost između Izraela i Irana raste od početka izraelskog šestomjesečnog rata protiv militananta Hamasa u Pojasu Gaze.

Rat je počeo kada su Hamas i Islamski džihad, dvije militantne grupe koje podržava Iran, iz Gaze izveli napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine u kome je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 talaca.

Izrael je poslije toga pokrenuo ofanzivu na Gazu u kojoj je razoren veliki dio te teritorije i poginulo više od 33.700 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније