Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 09. 2014. 08:16 >> 10:31
6

REFERENDUM

Škoti danas odlučuju o nezavisnosti

Građani Škotske danas će na referendumu odlučiti da li će ostati dio Velike Britanije ili krenuti putem nezavisnosti. Očekuje se da referendum bude neizvjestan, a ozbiljnost odluke koju donose su do posljednjeg dana naglašavali glasačima politički lideri obje strane.

Škotska je u savez sa Engleskom dobrovoljno ušla 1707. godine. Ukoliko pobijede zagovornici nezavisnosti današnji referendum mogao bi da bude početak stvaranje nove države u Evropi, da označi kraj 307 godina unije Škotske i Engleske, i da ugrozi britansko kraljevstvo.

Istraživanja javnog mnenja o ishodu rezultata referenduma o nezavisnosti Škotske dva dana uoči glasanja pokazala su da će rezultat biti tijesan.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je urađeno za list "Dejli telegraf", pokazuje da je podrška nezavisnosti Škotske na predstojećem referendumu porasla za jedan procenat i juče je iznosila 48 odsto, prenio je Rojters.

U najnovijoj anketi koju je uradila agencija "Opinijum", za ostanak Škotske u okviru Ujedinjenog Kraljevstva izjasnilo se 52 odsto ispitanika, što je manje za jedan odsto nego što je to bilo u prethodnoj anketi, objavio je "Telegraf".

Pitanje na referendumu glasi: "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?".

Glasačka mjesta otvorena su jutros u 7.00 sati, a zatvoriće se u 22 sata. Očekuje se veliki odziv građana jer se do isteka roka za registraciju, 2. septembra, prijavilo rekordnih 97 odsto od 4,4 miliona ljudi s pravom glasa.

Rezultati se očekuju pred zoru u petak. Ukoliko rezultat bude "Da", nezavisnost Škotske će biti proglašena 24. marta 2016. godine, nakon 18-mjesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji sa Londonom.

U slučaju da glasači odbiju nezavisnost, tri ključna zastupnika ostanka u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva - konzervativci, laburisti i liberalne demokrate obećali su da će Škotska dobiti mnogo šira ovlašćenja.

London se, naravno, protivi otcepljenju sjevernog dijela, ali se britanski premijer Kameron slaže da Škoti treba sami da odluče. Prvi ministar Škotske i predvodnig kampanje za nezavisnost, Aleks Samond, kaže da njegova zemlja preduzima važan korak. Zemlja već ima elemente državnosti, poput zastave, zasebnog pravnog sistema ili sportskih reprezentacija.

Argument Londona je da petomilionska Škotska ne bi lako mogla da se izdržava, ali Samond, bivši naftaš, tvrdi da joj uopšte ne bi bilo loše, s obzirom na rezerve crnog zlata i gasa ispod Sjevernog mora. Centralne vlasti zabrinute su i za sudbinu svojih atomskih podmornica stacioniranih u Škotskoj.

Jedno od glavnih pitanja je da li će Škotska, u lsučaju otcjepljenja, morati ponovo da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, kao i to da li će zadržati funtu kao valutu.

Referendum se održava 700 godina poslije Bitke kod Benokberna, čuvene škotske pobjede nad Englezima iz 14. vijeka. Međutim, ako Škoti ponovo pobijede, ovog puta na referendumu, to se neće ticati samo njih i Engleza, već i čitave Evrope.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније