Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 10. 2014. 12:30 >> 12:28

PRVI DAN

Hadžiluk počeo bez problema

Stotine hiljada muslimanskih vjernika okupilo se u Mini, pored svetog grada Meke, prvog dana hadžiluka koji je počeo bez većih problema.

Hodočasnici su došli u Minu autobusima, vozovima ili pješke i do sada nije zabilježen nijedan incident.Po tradiciji, muškarci su obučeni u bijele odore iz dva dijela koje nijesu šivene, a žene su, osim lica i ruku, skroz pokrivene.

 

 

Prema saudijskim vlastima, gotovo 1,4 miliona vjernika došlo je iz inostranstva na godišnji hadžiluk, a pored njih, tu su i stotine hiljada vjernika iz same Saudijske Arabije. 

Hadžiluk se održava ove godine uz velike mjere bezbjednosti kako bi se vjernici zaštitili od dva smrtonosna virusa - ebole i koronavirusa MERS.

Ovogodišnji hadžiluk u Meki prati i zategnutost na Bliskom istoku zbog džihadista iz Islamske države, poznatih po brutalnosti u ime islama. 

Prema saudijskom ministarstvu zdravlja, takođe "nije zabilježen nijedan slučaj zaraze među vjernicima". 

Saudijska Arabija, koja je angažovala 85.000 policajaca, zabranila je ulazak u zemlju državljanima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, zemalja najteže pogođenim virusom ebole koji je ove godine odnio više od 3.000 života. Međutim, vjernicima iz Nigerije, gdje je osam ljudi umrlo od tog virusa, dozvoljen je dolazak na hadž.

 

 

Vjernici, obučeni u bijelo, sjutra će otići do brda Arafat, koje se još zove Planina Milosti. Na tom brdu se Alahov poslanik Muhamed posljednji put obratio svojim sljedbenicima prije 14 vjekova. 


Na brdu Arafat vjernici se mole cio dan i traže od Boga oproštaj. Okupljanje vjernika na vrhu brda simbolizuje očekivanje Sudnjeg dana i predstavlja vrhunac hadžiluka. Nakon toga, vjernici će u subotu u Mini žrtvovati životinju u znak sjećanja na Avramovu žrtvu. 

Hadžiluk u svetom gradu Meki najveće je okupljanje vjernika na svijetu. Svaki muslimanski vjernik, prema Kuranu, treba makar jednom u životu da posjeti Meku. 

Meka je sveto mjesto za muslimane i svake godine je posjeti više od 30 miliona vjernika, tako da je ona najposjećenije vjersko mjesto na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније