Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 10. 2014. 14:02 >> 14:13

PRIMJETAN NEGATIVAN UTICAJ

Peking sankcije Rusiji smatra pogrešnim

Zamjenik premijera Kine, Vang Jang, izavio je da se Peking protiv sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji i da ih smatra pogrešnim, prenose agencije.

Jang je na 18. sastanku rusko-kineske komisije istakao kako je u teškim trenucima, kakav je sadašnji, solidarnost važnija od svega i izrazio uvjerenost da će ruski narod pokazati dovoljno sposobnosti i odlučnosti da prevaziđe sadašnje probleme, prenosi Itar-Tas.

Zamjenik kineskog premijera se osvrnuo i na proteste u Hong Kongu. Kazao je kako u ovom trenutku podržavanjem opozicionih snaga u Hongkongu zapadne zemlje pokušavaju da organizuju tzv. "obojenu revoluciju" u tom gradu.

"U takvim uslovima, najbolji odgovor Rusije i Kine Zapadu bi bio da se koncentrišu na obostrano korisnu saradnju", smatra Jang.

U Rusiju uložena samo milijarda dolara

Sankcije nastavljaju da pokazuju svoj negativan uticaj na privredu Rusije, o čemu svjedoči desetostruki pad stranih direktnih investicija (SDI).

Prema podacima Banke Rusije, SDI u nebankarski sektor Rusije u trećem tromjesečju bile su svega jednu milijardu američkih dolara, što je deset puta manje nego u prvom, 10,2 milijarde i drugom tromjesečju, deset milijardi, prenosi Tanjug.

U periodu od januara do septembra, direktne investicije se procjenjuju na 21,2 milijarde dolara, što je 2,6 puta manje nego u istom periodu prošle godine (54,3 milijardi dolara), proizilazi iz procjene platnog bilansa Rusije, objavljenom na sajtu centralne banke.

Prema riječima bivšeg ministra finansija Rusije, Alekseja Kudrina, sankcije će imati uticaj u narednih godinu, dvije, jer ograničavaju mogućnost investiranja u uslovima neizvjesnosti.

„Pooštravanje sankcija može izazvati recesiju u Rusiji i smanjenje tempa rasta tri do četiri odsto i više“, naveo je Kudrin, prenosi Mina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније