Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 01. 2015. 17:46 >> 17:42

SJEVEROISTOK NIGERIJE

Vojska odbila napad Boko Harama

Nigerijska vojska odbila je napad ekstremista Boko Harama u Majduguriju, prijestonici države Borno na sjeveroistoku zemlje, saopštili su danas nigerijski bezbjednosni zvaničnici.

 

 

 

Ovo je ključna pobjeda za nigerijske snage pošto ekstremisti već kontrolišu veći dio teritorije na tom području, prenio je Rojters. 

U napadu na Majduguri, koji je počeo poslije ponoći, poginulo je najmanje osam, a ranjeno 27 ljudi, većinom civila, rekli su izvori iz dvije bolnice.

 Jedan od očevidaca je rekao da se granatiranje moglo čuti rano jutros i da su vojni helikopteri kružili oko grada, a da se u popodnevnim satima situacija smirila. 

Na desetine ekstremista i vojnika je poginulo u okršaju, rekao je jedan vojni izvor. 

Operacija čija je meta grad Monguno, 140 kilometara sjeverno, počeo je kasnije u toku dana, ali je prema bezbjednosnim izvorima, u ovom gradu vojska nadjačana borbenom moći Boko Harama. 

Mnoge kuće su zapaljene u tom gradu, koji se nalazi oko 50 kilometara od grada Bage. 

U napadu Boko Harama na grad Bagu, početkom januara, prema podacima nigerijskih vlasti ubijeno je 150 ljudi, dok je, prema nekim izvještajima, riječ o najsmrtonosnijem masakru u šestogodišnjoj borbi ekstremista, u kome je 2.000 ljudi ubijeno. 

Nesposobnost vojske da se obračuna sa ekstremistima predstavlja veliki problem za predsjednika Gudlaka Džonatana, koji želi da ponovo bude izabran za šefa države na izborima u ferbuaru, a koji je juče posjetio prijestonicu države Borno. 

Opozicioni kandidat Muhamadu Buhari trebalo bi da obiđe ovaj grad sjutra. 

Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u Lagos kako bi pozvao kandidate i njihove pristalice da poštuju rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ukazavši na bojazni SAD da bi postizborno nasilje moglo da destabilizuje zemlju i podrije borbu protiv Boko Harama. 

Boko Haram je zauzeo na desetine gradova i sela na sjeveroistoku Nigerije u proteklih šest mjeseci i kontroliše granična područja države Borno.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније