Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 04. 2015. 19:56 >> 20:27

ISTRAGA VJERUJE

Lubic istraživao kako da se ubije?

Njemački državni tužioci saopštili su da vjeruju da je kopilot Andreas Lubic prošle sedmice, na ličnom računaru istraživao načine kako da izvrši samoubistvo.

Tužilaštvo Dizeldorfa navelo je da je tokom istrage pronađen tablet računar u stanu Lubica i da su povratili podatke od 16. do 23. marta.

Tužilaštvo je navelo da je kompjuter koji su pronašli u njegovom domu, pokazao i da su pretraživani podaci o vratima kokpita i bezbjednosnim mjerama koje se odnose na njih, prenijela je agencija Rojters. 

Lubic je tražio informacije o načinima da se ubije u kompjuterskim pretragama koje su se desile između 16. i 23. marta, dan prije nesreće. 

"Barem jedan dan, preduzeo je na nekoliko minuta pretrage vezane za vrata kokpita i njihovim sigurnosnim predostrožnostima", navodi se u saopštenju. 

Istraga vjeruje da se 27-godišnji Lubic, pošto je pilot izašao, namjerno zaključao u kokpitu i srušio avion u francuskim Alpima.

Nemačka aviokompanija "Džermanvings" saopštila je danas da nije imala saznanja da je Lubic bolovao od depresije tokom pilotske obuke. 

Aviokompanija "Lufhanza" potvrdila je u utorak da je znala da je imao epizodu "ozbiljne depresije" prije završetka obuke, naveo je AP. 

"Mi ovo nijesmo znali", izjavila je Vanesa Tores, portparolka kompanije "Džermanvings", niskobudžetnog ogranka "Lufthanze", koja je zaposlila Lubica u septembru 2013. 

Portparolka je odbila da komentariše to neslaganje, navodeći kao razlog istragu koja je u toku. Tores je rekla da je "Lufhanza" ranije saopštila da je Lubic imao "u potpunosti validnu medicinsku potvrdu klase 1" na dan nesreće. 

Ministar saobraćaja Njemačke Aleksander Dobrint i Udruženje avijacije, koje zastupa njemačke aviokompanije, najavili su osnivanje specijalne jedinice, koja će ispitati šta je pošlo naopako prilikom pada "erbasa A320". 

Jedinica će ispitati da li su potrebne promjene na vratima kokpita, ili procedura za prolaz na medicinskim testovima, kazao je Dobrint. 

Šef Udruženja avijacije Klaus-Peter Sigloh je rekao da će specijalna jedinica raditi "veoma brzo", ali da je "veoma važno ne doći do brzopletih zaključaka". 

Sigloh je istakao da će sva saznanja biti podeljena sa međunarodnim organizacijama za bezbjednost u aviosaobraćaju. Njemački dnevnik "Bild" je ranije danas objavio da je Lubic u trenutku nesreće uzimao jak lijek protiv anksioznosti, za koji, prema riječima ljekara, postoji pojačan rizik od suicida. 

Istražni tim pronašao je i drugu crnu kutiju na mjestu pada aviona njemačke kompanije Džerman vings u Alpima. Snimač zvuka je pronađen devet dana po padu Erbasovog aviona u kojem je poginulo 150 ljudi, prenose svjetski mediji.

Snimci iz prve crne kutije su doveli do saznanja da je kopilot Andreas Lubic namjerno usmjerio avion ka planinama.

Pronalazak druge crne kutije stiže u trenutku kada se u svjetskim medijima provlače spekulacije o tome da su na mjestu nesreće pronađeni mobilni telefoni sa snimcima napravljenim neposredno prije pada letelice. 

Ipak, do sada takve informacije nijesu dobile potvrdu, ali je nastavljena istraga, pošto je istražni tim zatražio da svi dostupni snimci budu predati vlastima. 

Specijalizovane ekipe nastavljaju potragu u Alpima, kako bi pronašli što više dokaza i detalja koji će im pomoći da do kraja razriješe slučaj pada aviona. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније