Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 04. 2015. 13:59 >> 13:51

POČINJE DEBATA

Kongres o kontroli sporazuma sa Iranom

Američki Senat će ove sedmice početi da razmatra zakon kojim se Kongresu daju ovlašćenja da razmotri a potencijalno i odbaci svaki sporazum koji bi SAD potpisale u pregovorima sa Iranom o nuklernom programu te zemlje.

Predsjednik SAD Barak Obama je, uz gunđanje, podržao zakon nakon što su se njegove demokrate pridružile republikancima u zahtjevu da najviše zakonodavno tijelo u zemlji ima pravo da se izjasni o završnom sporazumu sa Iranom.

 

 

 

Međutim, bez obzira što zakon ima široku podršku u Senatu, njegovi zagovornici prvo moraju da se izbore sa nekim kolegama koje žele da
izmijene zakon na način koji bi mogao da mu oduzme naklonost demokrata i time ugrozi njegovo usvajanje.

Debata u Senatu se odvija dok pregovarači šest svjetskih sila nastoje da brzo finalizuju sporazum koji je sa Iranom postignut okvirno, kako bi finalni ugovor bio potpisan do 30. juna. Njegov predmet je sporni nuklearni program, to jest njegovo znatno redukovanje u zamjenu za fazno ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija Iranu.

Predlog zakona, koji će razmatrati Senat, obavezuje Obamu da, u slučaju postizanja definitivnog sporazuma sa Iranom, sačeka sa ukidanjem onih sankcija koje je toj zemlji uveo američki Kongres.

Obama će morati da sačeka najmanje 30 dana dok se Kongres ne izjasni o sporazumu. Ako najmanje 60 senatora ne podrži sporazum, Obama gubi pravo da ukine sankcije koje je zaveo Kongres.

Predsjednik SAD računa da se takva situacija neće desiti. Čak i da se Kongres ne složi sa sporazumom, Obama će sasvim sigurno odgovoriti na tu odluku predsjedničkim vetom, koji je teško oboriti.

Obama u svakom slučaju može da ukine sankcije koje je on kao predsjednik zaveo i da sa Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama radi
na ukidanju međunarodnih sankcija.

Pojedini senatori predlažu amandmane na zakon u kojima se od vlasti traži da vrše pritisak na Iran kako bi on prestao da podržava ekstremističke grupe i prijeti uništenjem Izraela. Oni takođe traže pritisak na Teheran da prizna Izreaelu pravo na postojanje i da oslobodi američke građane iz iranskih zatvora.

Ovakvi amandmani bi mogli znatno da otežaju postizanje sporazuma sa Iranom, i teško je očekivati da bi demokrate podržale takav tekst zakona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније