Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

24. 05. 2015. 23:54 >> 23:46

GLASALI ZA PROMJENU

Poljska: Duda novi predsjednik

Poljaci su danas u drugom krugu izbora za predsjednika Poljske, prema prvim izlaznim procjenama agencije Ipsos, birali promjenu i obećanja socijalnih sigurnosti i odlučili da narednih pet godina zemlju vodi Andžej Duda, kandidat opozicionih konzervativca koji je osvojio 53 odsto glasova, objavile su poljske televizije TVP, TVN24 i Polsat Njuz.

Kandidat vladajućih liberala, dosadašnji predsjednik Bronjislav Komorovski osvojio je 47 odsto glasova, ukoliko se zaista obistine te prve procjene, koje su u prvom krugu prije 14 dana kada je sa svega procentom prednosti tijesno pobijedio kandidat konzervativaca Andžej Duda, bile prilično neprecizne.

"Ovog puta nije nam pošlo za rukom. Tako su odlučili građani slobodne i demokratske Poljske. Čestitam mom protivkandidatu i želim mu uspješan mandat, zato što želim dobro Poljskoj", čestitao je odmah poraženi Komorovski pobjedu Dudi.

U oštroj kampanji Duda i stranka Pravo i Pravda uspjeli su da ubijede Poljake da samozadovoljne političke elite i bogati preduzetnici profitiraju na impresivnom privrednom razvoju Poljske i produbljuju socijalnu nepravdu u zemlji.

U spoljnoj politici želi da promijeni, kako ocjenjuju konzervativci, suviše pasivan stav prema Rusiji, zalaže se za aktivniju pomoć Ukrajini, čak i za slanje poljskih vojnika u Donbas i traži da garant bezbjednosti Poljske budu SAD, uz tradicionalno nepovjerenje prema Njemačkoj i evroskeptični odnos prema Evropskoj uniji.

Na izbore je danas izašlo prema procjenama 56,1 odsto od 30,6 miliona registrovanih birača, na 27.000 birališta u Poljskoj i 87 zemalja svijeta, što je za sedam odsto veći odziv nego u prvom krugu kada je glasalo 48,9 odsto Poljaka sa pravom glasa.

Izbori su prošli bez većih incidenata, jedino je zbog smrti 80-godišnje Poljakinje na biralištu u mjestu Kovale u Šleziji izborna ćutnja produžena za 1,5 sat, koliko je zbog tragedije biralište bilo zatvoreno.

Kontroverze da li je u skladu sa zakonom izazvala je i odluka izborne komisije u Čikagu da objavi rezultate izbora na tim biralištima u dijaspori, dok u Poljskoj još nije okončano glasanje.

Na ove predsjedničke izbore analizičari gledaju kao na svojevrsni referendum i signal kako će proteći odmjeravanje snaga dvije najjače poljske stranke, Građanske platforme i Prava i Pravde u jesen na parlamentarnim izborima, nakon osam godina vlada liberala premijerke Eve Kopač i predsjednika Evropskog savjeta, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska.

Državna izborna komisija saopštila je da neće objavljivati djelimične rezultate, a konačni se očekuju u ponedjeljak kasno uveče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније