Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 06. 2015. 09:23 >> 09:14

JUTROS POTVRĐENO

Junkerova posljednja ponuda Grčkoj

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum s povjeriocima o novom paketu reformi prije nego istekne krajnji rok 30. jun, potvrdili su jutros izvori iz EU-a i grčke vlade, prenose agencije.

 

 

 

 Prema toj "last minute" ponudi, grčki premijer Aleksis Cipras trebalo bi da danas pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, na vrijeme da se sazove hitan sastanak ministara finansija eurozone. Isto tako Cipras bi se trebao obvezati da će u javnosti voditi kampanju da se taj novi prijedlog usvoji na referendumu u nedjelju.


Ipak, nema nikakvih naznaka da je Cipras spreman da odustane od svoje odluke o odbacivanju ponude povjerilaca koju je više puta opisao kao "poniženje" Grčke prije nego što je za 5. jul sazvao referendum na kojem bi Grci trebali glasati o predloženim novim mjerama štednje.

"Aleksis Cipras će u nedjelju glasati 'protiv'"

Zvaničnik grčke vlade rekao je da je sa zanimanjem saslušao najnoviji Junkerov prijedlog, ali je dodao: "Aleksis Cipras će u nedjelju glasati 'protiv'", prenosi Rojters.

Ponuda objavljena u nedjelju uključila je neke grčke prijedloge poput smanjenja PDV-a na hotele s 23 na 13 posto.

Tri institucije - Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF - ponudile su Grčkoj da se sadašnji program pomoći, koji ističe danas, produži do kraja novembra ove godine, a tokom toga razdoblja Atina bi dobila 15,5 milijardi eura pomoći, od čega 1,8 milijardi odmah kako bi mogla platititi dug MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi, a koji dolazi na naplatu takođe danas. Povjerioci od Grčke u zamjenu za tu pomoć traže nove mjere štednje. Umjesto da pregovora o toj ponudi, grčka strana odlučila je da sazove referendum.

Zasad nije poznato ima li u novom Junkerovom prijedlogu dodatnih koncesija.

 

 

 

Cipras je međutim ranije objavio da Grčka neće platiti ratu MMF-u od 1,6 milijarda eura za koju je rok 30. jun, ukoliko se do tog datuma ne postigne sporazum s povjeriocima.

Takođe je naglasio da će njegova lijeva vlada podnijeti ostavku ako Grci na referendumu podrže prijedloge povjerilaca o mjerama štednje.

Cipras je rekao da će vlada "poštovati" odluku na referendumu, ali da je neće "sprovesti" ako birači glasuju "za", prenosi agencija DPA.

Grčki premijer pozvao je da se na referendumu glasa "protiv", dok su evropski čelnici u ponedjeljak pokušali uvjeriti grčke birače da je potrebno glasati "za" kako bi zemlja izbjegla bankrot i ostala u eurozoni.

Ako rezultat referenduma bude jasna većina protiv prijedloga međunarodnih povjerilaca, vlada će imati puno "snažnije pregovaračke pozicije", kazao je Cipras.

(Index.hr)

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније