Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/Tanjug ]

06. 08. 2015. 10:44 >> 10:40

"MISTRAL"

Pariz će platiti manje od 1,2 milijarde €

Ukupna nadoknada koju će Pariz platiti Moskvi zbog raskidanja ugovora o prodaji francuskih nosača helikoptera mistral Rusiji je manja od 1,2 milijarde eura.

Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijan je za radio RTL rekao da je prvobitno cijena za dva mistrala bila 1,2 milijarde eura, ali da će Francuska platiti manje od toga jer brodovi nijesu završeni, a ugovor je prekinut.

"Razgovori predsjednika Vladimira Putina i Fransoa Olanda okončani su juče. O tom pitanju više nema nesuglasica", kazao je on, prenijela je agencija Rojters. Le Drijan je dodao da, što se tiče plaćanja oko ugovora, nema "dodatnih penala".

Kremlj je saopštio da su Putin i Oland donijeli zajedničku odluku da raskinu ugovor o prodaji francuskih nosača helikoptera "mistral" Rusiji, kao i da je Pariz već vratio novac koji je Moskva ranije uplatila u skladu sa ugovorom. 

Time je spor u vezi sa izostankom isporuke dva francuska broda Rusiji, usljed ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi, dobio epilog poslije osam mjeseci intenzivnih pregovora. 

"Moskva smatra pitanje mistrala u potpunosti riješenim", saopštila je Pres služba ruskog predsjednika, nakon telefonskog razgovora između dva lidera, prenio je AFP. 

Istovremeno, Jelisejska palata je saopštila da su se dvije strane dogovorile da će Rusiji, pored uplaćenog novca, biti vraćena i sva oprema i materijal koji je uložila u izradu brodova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније