Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila: D.Ž.

20. 06. 2016. 16:06 >> 15:49

SASTANAK S LANGEOM

Gvozdenović: Napredak u zaštiti životne sredine

Izradom Nacionalne strategije aproksimacije Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti zaštite životne sredine, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, na sastanku sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Dirkom Langeom.

Kako je saopšteno iz Gvozdenovićevog resora, tema sastanka bili su planovi i naredni koraci Ministarstva kako bi se usvojila Nacionalna strategija aproksimacije za oblast životne sredine i klimatskih promjena. Time će se, kako navode, ispuniti početno mjerilo za otvaranje pregovora za 27. poglavlje - Životna sredina i klimatske promjene.

Gvozdenović je, kako saopštavaju iz Ministarstva, zadovoljan postignutim rezultatima u toj oblasti.

„Ministar je istakao da je ostvaren ozbiljan progres izradom Nacionalne strategije aproksimacije i da je Crna Gora spremna da što prije krene s implementacijom mjera planiranih tim dokumentom. Upoznao je sagovornike da je dokument već dobio podršku svih resornih ministara i Vlade, te da će ta podrška biti zvanično potvrđena usvajanjem tog dokumenta na Vladi. Istakao je da je dokument rađen paralelno s Nacionalnom strategijom održivog razvoja koja, takođe, prepoznaje značaj pozicioniranja životne sredine u sam vrh vladinih prioriteta i definiše smjernice za obezbjeđivanje nacionalnih finansijskih instrumenata za finansiranje obaveza koje proističu iz pravne tekovine EU za oblast životne sredine i klimatskih promjena. Ministar je naglasio da pored jasne dugoročne vizije, Vlada usvajanjem Nacionalne strategije aproksimacije dobija jasan plan rada u naredne četiri godine, napominjući da će prvi naredni koraci biti institucionalno prilagođavanje u cilju što efikasnije realizacije planiranih aktivnosti, kao i obezbjeđivanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje tih procesa“, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Lange je, kako navode, naglasio je potrebno da Crna Gora preuzme vlasništvo nad planovima za ispunjavanje standarda EU u oblasti zaštite životne sredine.

„Prvi korak u tom pravcu je postojeća strategija čiji bi se kredibilitet pokazao obezbjeđivanjem neophodnih administrativnih kapaciteta i finansijskih resursa. Lange je takođe ukazao na značaj pitanja upravljanja otpadom u skladu sa zahtjevima pravne tekovine EU za ovu podoblast u okviru životne sredine. Istakao je da se Evropska komisija raduje što će primiti unaprijeđeni nacrt ove Strategije“, navedeno je u saopštenju.

Gvozdenović i Lange razgovarali su i o zaštiti Ulcinjske solane.

„Sagovornici su istakli značaj definisanja potrebnih sredstava koje će Vlada morati da obezbijedi u cilju održavanja zaštite tog područja. Sagovornici su se takođe saglasili da pitanje zaštite ne zavisi od ekonomske održivosti i generisanja profita. Lange je zaključio da bi djelotvorna zaštita Ulcinjske solane pokazala posvećenost Crne Gore ispunjavanju standarda EU na području zaštite životne sredine“, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније