Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2017. 13:21 >> 13:00

TURISTIČKA PONUDA

Gastro suveniri sve popularniji

U sklopu svoje turističke ponude Crna Gora, osim lijepih plaža, turistima može predstaviti i svoje gastro proizvode, koji su itekako popularni kod domaćeg stanovništva, ali i kod posjetilaca iz drugih zemalja.

U saradnji sa Privrednom komorom i Univerzitetom Mediteran, jedna domaća mini kompanija krenula je u proizvodnju voćnog hljeba, koji u budućnosti može postati gastro brend Crne Gore, rečeno je danas na skupu o gastro suvenirima i ženskom preduzetništvu, koji je održan u Podgorici.

Kako je istakla Ljiljana Filipović, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, u ovoj organizaciji su prepoznali da u Crnoj Gori postoji veliki potencijal kada su u pitanju gastro suveniri.

"Imamo jako dobru hranu, ali s druge strane, mnogo hrane uvozimo. Ono što su kvalitetne sirovine, moraju biti više zastupljene, kako kod našeg stanovništva, koje ima sve više težnju da se zdravo hrani, tako i u ponudi u turističkim objektima, gdje vrlo često čujemo da kada se turisti vraćaju u svoju zemlju, budu pitani gdje su bili i šta su jeli“, kazala je Filipović.

Ona je kazala da je po ovom pitanju već sprovedeno jeno istraživanje, na teritoriji cijele Crne Gore.

"Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno na hiljadu ispitanika, stanovništvo iz Crne Gore je saopštilo da gastro suveniri iz Crne Gore mogu biti naš pršut, sirevi i maslinovo ulje. Ovi proizvodi se izdvajaju, ali ima još proizvoda koji ulaze u ovu kategoriju", istakla je Filipović.

Na skupu je naveden uspješan primjer izrade gastro suvenira preduzeća Frutiera, gdje se radi na izradi voćnog hljeba, gdje je sadržano 14 vrsta voća.

"Voćni hljeb je gastro brend, već se isprofilisao kod proizvođača u Crnoj Gori, ali mislimo da ima još prostora za unapređenje", kazala je Filipović.

Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније