Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Objavio: I. P. ]

16. 08. 2017. 08:40 >> 08:14
1

BURIĆ SMATRA

Ušće Bojane zatvoreno zbog nanosa Drima

Hidrološki ekspert prof. dr Mihailo Burić, ocijenio je da je ušće rijeke Bojane prvi put u istoriji skoro zatvoreno "zbog prirodnih procesa i uticaja rada hidroelektrana iz Albanije".

On je kazao da sanitarne vode iz velikog broja kuća, koje su izgrađene na rijeci Bojani, negativno utiču na kvalitet vode rijeke, ali da nemaju veze sa presušivanjem desnog rukavca.

Burić je dodao da je ovo ozbiljno političko, državno, stručno i pravno pitanje, te da je saglasan sa kritičarima koji ukazuju na to da se nije pratilo stanje i promjene, onako kako to struka nalaže.

Ocjenjuje, međutim, da mu nije jasno zašto Bojanu nazivaju ekološkom bombom.

"Od bombe se gine koliko znam. A mi se od poplava i presušenja rukavca možemo odbraniti, ako znamo i hoćemo. Od zagađenja voda takođe postoje metode odbrane", kazao je on za Portal Analitika.

Govoreći o tome kako bi trebalo riješiti problem, Burić kaže da se prohodnost zapadnog kanala, ili kako se popularno u javnosti zove račve, "može jednostavno izvršiti uklanjanjem viška nanosa i produbljavanjem kanala".

"Tako bi se vratio dio vode koji inače pripada Crnoj Gori, a preusmjeren je, zbog nanosa koji uglavnom dolaze sa teritorije Albanije. Međutim kad se to već desilo nema razloga za toliku žurbu. Treba obezbijediti potrebne podatke, podloge i projekat za to predhodno. Ne bih preporučio da se to radi na 'o ruk'. No, ako komunalna preduzeća i NVO sektor smatraju da imaju znanje i kapacitet da to sprovedu, nije moje da o tome odlučujem. Samo znam da onaj ko nešto radi treba da snosi i odgovornost za svoj rad", rekao je Burić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније