Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila: M.L.B.

08. 01. 2018. 17:55 >> 17:32
1

GRIN HOUM O POGLAVLJU 27

Šansa da se opravda ekološka država

Poglavlje 27 se, i pored svih izazova, ne smije posmatrati kao opterećenje, jer uspješni pregovori u oblasti životne sredine daju priliku Crnoj Gori da opravda svoj ekološki status i poboljša uslove života građana, smatraju u Grin houmu.

Program koordinator u toj nevladinoj organizaciji, Jelena Marojević Galić, kazala je da to što pregovaračko poglavlje 27 nije otvoreno u decembru, kako je bilo više puta najavljivano, nije iznenađenje za one koji su pažljivo pratili proces pregovora za to poglavlje.

Ona je podsjetila da je nakon predaje pregovaračke pozicije sredinom godine najavljivano skoro otvaranje tog poglavlja.

Međutim, kako je navela, već nakon prvih komentara Evropske komisije (EK) bilo je jasno da će Crna Gora morati uložiti više napora i unaprijediti značajno taj dokument, kako bi bio prihvatljiv kao zajednička pozicija i stav zemalja članica Evropske unije (EU)za otpočinjane pregovora.

„Kako se to nije desilo u nekom razumnom roku, već neko vrijeme bilo je izvjesno da planirana dinamika neće biti ispoštovana i da ovo pregovaračko poglavlje nece biti otvoreno u 2017. godini“, kazala je Marojević Galić agenciji MINA.

Ona je rekla da su, prema dostupnim informacijama, pregovori sa EK oko usaglašavanja pregovaračke pozicije u završnoj fazi, i realni su izgledi da će pregovori početi u 2018. godini.

„U svakom slučaju, ova faza pripreme za otvaranje samog poglavlja je izuzetno važna, i što u tom dijelu budemo realniji, objektivniji i iskreniji prije svega prema sebi, lakše ćemo završiti proces pregovora i uspješno zatvoriti poglavlje“, smatra Marojević Galić.

Često se, kako je navela, čuje za poglavlje 27 da je jedno od najobimnijih, najkompleksnijih i najskupljih poglavlja za pregovore.

„Pored svih izazova koje nosi, ovo poglavlje se nikako ne smije posmatrati kao prepreka i dodatno opterećenje, već naprotiv, uspješni pregovori u oblasti životne sredine daju priliku Crnoj Gori da opravda svoj ekološki status, poboljša uslove života građana i unaprijedi društvo u cjelini“, istakla je Marojević Galić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније