Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila M.L.B. [ Mina ]

17. 06. 2019. 17:15 >> 17:13

GRIN HOUM

Obustaviti radove na Biškom repu

Izvođenje pripremnih radova za projekat turističko naselje Mihailovići predstavlja kršenje Konvencije o zaštiti evopskih divljih vrsta i prirodnih staništa, zbog čega ono na zaštićenom području Biškog repa u nacionalnom parku Skadarsko jezero treba da bude obustavljeno, kazala je predstavnica Grin Houma Nataša Kovačević.

Iz te nevladine organizacije traže da Ministarstvo održivog razvoja i turizma ukine građevinsku dozvoju i obustavi, kako su naveli, devastacijske radove na Biškom repu.

Kako su dodali iz Grin houma, od tog resora traže da hitno započne postupak povraćaja u pređašnje stanje prostora, kako za turističko naselje Mihailovići, tako i za područje Porto Skadar Lake.

“Izvođenje pripremnih radova na terenu za projekat turističko naselje „Mihailovići“ predstavlja beskrupulozno kršenje Bernske ili Konvencije o zaštiti evopskih divljih vrsta i prirodnih staništa koju je Crna Gora ratifikovala, zbog čega to sramno činjenje na zaštićenom području Biškog repa u srcu nacionalnog parka Skadarsko jezero treba da bude obustavljeno odmah”, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, Savjet Evrope je, u novembru prošle godine, za projekat turističkog naselja Mihailovići tražio od Vlade da odmah primijeni mjere zaustavljanja daljeg razvoja na kopnu, obali i vodnom tijelu te lokacije ili Bijelog sela.

“Ovdje nije riječ samo o tome da je Savjet Evrope sa Evropskom komisijom potvrdio neupotrebljivost Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, nego i da je Studija lokacije Mihailovići nevažeći dokument jer je istekla u oktobru 2017. godine, na čijem osnovu se ne mogu izdavati pravno obavezujući dokumenti i građevinske dozvole”, rekla je Kovačević.

Kako je navela, od Uprave za inspekcijske poslove traže da hitno izađe na teren i zatvore gradilište, pokrenu postupak za naknadu štete i povraćaj u pređašnje stanje.

“O svim aktivnostima Sekretarijat Bernske konvencije, Savjet Evrope, ali i tijela Evropske unije (EU) će biti još danas obaviješteni”, dodala je Kovačević.

Ksenija Medenica iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazala je da preporuke Bernske konvencije, odnosno Konvencije o zaštiti evopskih divljih vrsta i prirodnih staništa, čija je Crna Gora potpisnica, jasno ukazuju na to je potrebno obustaviti sve dalje radove na području lokacije Mihailovići, dok se ne napravi referentna lista svih postojećih Natura 2000 staništa.

“Preporuka je utemeljena činjenicom da detaljna karta staništa daje osnovu za procjenu uticaja na životnu sredinu”, dodala je ona.

Kako je navela Medenica, sa obzirom na to da mapiranje staništa nije sprovedeno, potpuno se obesmišljava Elaboat procjene uticaja na životnu sredinu, Program praćenja životne sredine, a samim tim i sve izdate građevinske dozvole.

“Crna Gora, kao odgovorna članica Bernske i Ramsar konvencija, preko Ministarstva održivog razvoja i turizma kao nacionalne kontaktne institucije, nikako ne bi smjela da dozvoli da se tako značajne preporuke ignorišu i uprkos upozorenjima nastavi dalja devastacija nacionalnog parka Skadarsko jezero", zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније