Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Objavila: M.L.B.

11. 01. 2018. 10:56 >> 10:41

ODLUKA KOMUNALNE

HN: Uklanjanjaju informativne table

Služba Komunalne policije Opštine Herceg Novi donijela je rješenje da se iz Starog grada uklone informativne table u okviru tematske staze "Od soli do srednjovjekovnog grada", koje posjetiocima daju sliku o nastanku i razvoju grada.

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Svetlana Vujičić, pojasnila je da je tematska staza dio projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, a da su za njenu realizaciju i postavljanje tabli dobili potrebne dozvole i saglasnost.

Vujičić je navela da se na tematskoj stazi u Herceg Novom radilo dugo zbog toga što se, kako je pojasnila, nalazi u Starom gradu, tj. zaštićenom području.

„Priču koju tematska staza treba da ispriča trebalo je prilagoditi na način da, posjetilac obilazeći svaku od pet informativnih tabli dobije sliku, tj. da prosječni zaljubljenik u istoriju ima predstavu kako je nastao i razvijao se stari grad Herceg Novi“, pojasnila je Vujičić.

Centralna ličnost u priči, kako je istakla je, herceg Stjepan Vukčić Kosača, po čijoj tituli Herceg Novi nosi naziv.

„Fokusirali smo se na bosanske velmože i na taj period, od osnivanja grada u četrnaestom vijeku, na petnaesti vijek, gdje je grad imao najveći procvat, pa smo se kasnije dotakli priče o turskom osvajanju i oslobođenju Herceg Novog od Turaka, koja je ispričana na posljednjoj, tabli broj pet“, navela je Vujičić.

Ona je objasnila da je tematska staza u Herceg Novom jedna od četiri u Crnoj Gori, odnosno segment komplentnog turističkog proizvoda, koji je razvijen u okviru projekta „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, koji dotiče srednjovjekovni život i naslijeđe koje je ostalo i datira od toga perioda.

Projekat „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – SREDNJOVJEKOVNA TEMA“, su implementirali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) u Crnoj Gori i Javna ustanova - Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Turistička zajednica Županije Zapadnohercegovačke (TZŽZH), Opština Ljubuški i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa "Radimlja“ u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekat je finansiran u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 197,142 eura, od čega Evropska unija finansira 85 odsto. Preostalih 15 odsto ko-finansiraju Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i CSTI. Projekat je počeo sa implementacijom 27. novembra 2015. godine i realizovao se tokom 24 mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније