Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

24. 10. 2018. 12:28 >> 12:05

PROFESOR MORIC

Veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma

Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj ruralnog turizma, ali i već razvijeno jezgro ponude sa brojnim primjerima u praksi, ocijenio je profesor na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo, Ilija Moric.

On je Radiju Jadran kazao da su na sjeveru to etno i eko sela, kao dobri primjeri spajanja ruralnog prostora, domaće kuhinje i ljubaznosti lokalnog stanovništva, kao i katuni i klasična domaćinstva.

"U centralnom, a posebno u dijelu Skadarskog jezera dobar primjer je vinski turizam, dok je na primorju u povoju oleo turizam, odnosno maslinarstvo", rekao je Moric, uoči promocije njegove monografije Ruralni turizam u Crnoj Gori: Marketing aspekt razvoja, u okviru Festivala jesenjih boja, u hotelu Chedy u turističkom kompleksu Luštica bay.

On je dodao da u zaleđu Herceg Novog postoji nekoliko istaknutih domaćinstava, kao i u ostatku primorja.

"Možemo ih naći na desetine. Ja sam u knjizi identifikovao preko 140 primjera domaćinstava. Neka su vrlo razvijena, neka su na početku, ali s obzirom na to kolika je Crna Gora, to je dobar početak", tvrdi Moric.

Turizam je, kako je naveo, djelatnost kod koje se može iskoristiti gotovo svaki prirodni i takozvani antropogeni resurs, odnosno materijalna i nematerijalna dobra na nivou priče, vještine, mita ili običaja.

"Ako govorimo konkretno o ruralnom prostoru, ruralni stil života je osnovni motiv. Čak i Svjetska turistička organizacija, kada definiše ruralni turizam, navodi da je osnovni motiv i vrijednost ruralnog turističkog proizvoda ruralni stil života", objasnio je Moric.

Prema njegovim riječima, ljudi se danas sve više vraćaju selu. U regionu i razvijenim zemljama govori se o konceptu reruralizacije, u kojem se selo ponovo oživljava i vraća mu se nekadašnji karakter, ali ne u smislu urbanizacije.

"Da bi selo imalo turističku vrijednost u njemu mora postojati neki oblik poljoprivrede, mada neki pokušavaju da razvijaju turizam na selu bez tog osnovnog segmenta", kazao je Moric.

Monografija Ruralni turizam u Crnoj Gori: Marketing aspekt razvoja premijerno je promovisana 27. septembra u Tehnopolisu u Nikšiću, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma. Izdavač monografije je Tehnopolis – Inovativno preduzetnički centar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније