Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

30. 06. 2021. 12:02 >> 12:03

NOVI PRAVILNIK

Korisnicima voda onemogućeno da stvaraju suve potoke

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, donijelo je novi Pravilnik o bližem načinu utvrđivanja i obezbjeđivanja ekološki prihvatljivog protoka površinskih voda, kojim se obavezuju svi korisnici voda da prate ekološki prihvatljiv protok vode niže od vodozahvata. Imaće i obavezu mjesečnog dostavljanja podataka o monitoringu nadležnim organima.

Pravilnom primjenom novog pravilnika onemogućiće se korisnicima voda, prije svega vlasnicima malih hidrocentrala, da ne vode računa o količini vode u potocima i rijekama poslije vodozahvata.

Ekološki prihvatljivi protok je, kako objašnjavaju u NVO WWF Aria i Eko tim, proticaj vode koji se nizvodno od vodozahvata mora obezbijediti u vodotoku, radi očuvanja prirodne ravnoteže vodnih ekosistema i ekosistema vezanih za vodu.

"U skladu sa novim Pravilnikom, korisnici voda imaće obavezu sprovođenja kontinuiranog praćenja ekološki prihvatljivog protoka, te obavezu mjesečnog dostavljanja podataka o monitoringu nadležnim organima. Građani Crne Gore svjedočili su posljednih godina slikama suvih korita rijeka na kojima su izgrađene male hidroelektrane, a sve zbog nepoštovanja zakonskih odredbi o ekološki prihvatljivom protoku. U takvim uslovima nije moguće očekivati preživljavanje biljnih i životinjskih vrsta, a sama rijeka u potpunosti gubi svoju ambijentalnu i ekosistemsku vrijednost te ugrožava opstanak lokalnih zajednica. U skladu sa starim Pravilnikom, koncesionari nijesu imali obavezu stalnog praćenja ekološki prihvatljivog protoka, što je otvaralo prostor za zloubotrebe u njegovom sprovođenju. Novi Pravilnik precizno uređuje ovo pitanje i otvara mogućnost kako za nadležne inspekcije i druge nadležne organe tako i za civilno društvo i lokalne zajednice da sprovode mjesečnu kontrolu poštovanja sprovođenja ekološki prihvatljivog protoka”, navode iz WWF Adrije i Eko-tima.

Ekološki prihvatljivi protok je jedna od najvažnijih mjera ublažavanja uticaja brana na nizvodne ekosisteme tako što se ostavlja dovoljno vode za život u rijeci, pružajući značajne vrijednosti prirodi i ljudima. Za očekivati je da će pravilnim sprovođenjem novog Pravilnika slike suvih korita ostati stvar prošlosti, baš kao i male hidroelektrane.

Novi Pravilnik o ekološki prihvatljivom protoku je usvojen po Inicijativi WWF Adrije, Eko-tima, Ozona, Kolacije za održivi razvoj, Parkova Dinarida, Centra za zaštitu i proučavanje ptica i MANS-a koja je podnesena Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede početkom prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније