Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Mina [ B.B. ]

25. 09. 2021. 23:15 >> 23:14

DAN ČIŠĆENJA OBALA

Rješenje prestanak upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu

Pravo rješenje problema otpada je prestanak upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, koja je najveći neprijatelj rijeka, mora i okeana, kazao je Saša Palibrk iz EU info centra.

Iz EU info centra su saopštili da je nevladina organizacija (NVO) Zero Waste u saradnji sa velikim brojem lokalnih NVO i brojnim partnerima, pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori danas organizovala akciju čišćenja posvećenu Evropskom i Međunarodnom danu čišćenja obala.

Navodi se da je preko 500 volontera sakupljalo otpad sa 19 lokacija u 15 crnogorskih gradova.

Kako su kazali iz EU info centra, osoblje Delegacije EU u Crnoj Gori pridružilo se akciji čisteći plažu Buljarica u Budvi.

Ističe se da oko 95 odsto otpada koji završi u riječnim tokovima, morima i okeanima, završi na morskom dnu uništavajući biljni i životinjski svijet, a samo pet odsto otpada završi na obalama.

Palibrk je kazao da to znači da otpad koji se sakupi sa obala čini samo vrh ledenog brijega.

“Pravo rješenje problema je prestanak upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, koja je najveći neprijatelj rijeka, mora i okeana”, dodao je Palibrk.

On je naveo da u Evropi 80 do 85 odsto otpada na plažama čini plastika i da je EU preduzela konkretne korake da zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu i da prisili velike kompanije da ograniče svoju proizvodnju i potrošnju plastike.

Kako je kazao, očekuju da će Crna Gora slijediti taj primjer.

“Prije nekoliko dana, Crna Gora je obilježila 30 godina postojanja ekološke države. Krajnje je vrijeme da se riječi pretvore u djela i smanji plastika za jednokratnu upotrebu, kao i da se odlaganje i tretman otpada učini efikasnijim” kazao je Palibrk.

Navodi se da je akcija čišćenja održana na 19 lokacija Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Žabljaku, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Gusinju, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi, Baru i Ulcinju.

“Uz čišćenje otpada svake godine se vrši i njegova revizija i svake godine rezultati su jako slični. Više od polovine otpada čine flaše za jednokratnu upotrebu. Najveći zagađivači su svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u ambalaži za jednokratnu upotrebu”, kaže se u saopštenju.

Najveći dio otpada plastične boce

Milica Boca iz organizacije Zero Waste kazala je da svake godine preko 65 odsto sakupljenog otpada čine plastične boce, da je to najveći problem i da su na to ove godine fokusirani.

Ona je navela da će se vršiti revizija plastičnih, staklenih boca i limenki i da tom akcijom žele da podignu svijest ljudi da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu.

“Takođe bi svako svojim primjerom trebalo da pokaže kako da se mijenjamo. Početak je da prestanemo da kupujemo proizvode u ambalaži za jednokratnu upotrebu.” kazala je Boca.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative 'BrandAudit.

“Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja. O rezultatima akcije u Crnoj Gori mediji će biti obaviješteni početkom oktobra”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније