Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

А.М. [ N1 ]

18. 10. 2022. 13:06 >> 13:07

218 ZATVORENIKA

Jedna od najvećih razmjena zatvorenika između Rusije i Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svoje snage da uzmu više zarobljenika, rekavši da će to olakšati oslobađanje vojnika koje Rusija drži u zatočeništvu.

Zelenski je to rekao nekoliko sati nakon što su dvije strane izvršile jednu od najvećih razmjena zatvorenika dosad, razmenivši ukupno 218 zatvorenika, uključujući 108 Ukrajinki.

„Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom uspjehu, a takođe zahvaljujem svima koji popunjavaju naš fond za razmenu, koji obezbjeđuju hvatanje neprijatelja. Što više ruskih zarobljenika budemo imali, to ćemo prije moći da oslobodimo naše heroje. Svaki ukrajinski vojnik, svaki komandant na prvoj liniji mora se toga sjetiti“, rekao je u večernjem obraćanju.

Andrij Jermak, načelnik štaba Zelenskog, rekao je da je među oslobođenim ženama bilo 12 civila.

„Bila je to prva potpuno ženska razmjena“, napisao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da je 37 žena zarobljeno nakon što su ruske snage u maju zauzele čeličanu Azovstal u lučkom gradu Mariupolju.

Jedna od žena, ljekarka Viktorija Obidina, rekla je da grupa do zadnjeg trenutka nije imala pojma da će biti razmijenjena. Obidina je bila sa svojom ćerkom kada je Mariupolj pao, ali su se njih dvije tada razdvojile.

„Otići ću da vidim svoju ćerku. Toliko je želim vidjeti“, rekla je novinarima.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova poslova saopštilo je povezano s razmjenom da su neke od žena u zatvoru od 2019. nakon što su ih pritvorile promoskovske vlasti u istočnim regijama.

Ranije je čelnik jedne od regija kojeg je imenovala Rusija rekao da Kijev oslobađa 80 civilnih mornara i 30 pripadnika vojnog osoblja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније