Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.L.B. [ Beta ]

12. 03. 2024. 22:56 >> 22:59
Čitaj mi:

za topove, minobacače i municiju

Danska donacija Ukrajini od 308 miliona eura

Francuski topovi, minobacači i njihova municija biće finansirani novom danskom donacijom Ukrajini od 2,3 milijarde kruna (308 miliona eura), saopštile su danas danske vlasti.

"Ukrajina traži artiljerijske i minobacačke sisteme", izjavio je danas ministar odbrane Trels Lund Pulsen.

Danska je četvrti najveći donator vojne pomoći Ukrajini, prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju iz Kila.

Danska upućuje donacije preko svog fonda za Ukrajinu, koji je procijenjen na oko 69,1 milijardu kruna (9,2 milijarde eura).

"Te donacije su upućene u saradnji sa našim saveznicima i predstavljaju važan signal da podržavamo Ukrajinu", rekao je danas ministar.

Topovi Cezar će biti finansirani u saradnji sa Francuskom, a artiljerijske granate od 155 mm sa Estonijom i Češkom, saopštilo je dansko ministarstvo.

Francuska je u januaru osnovala "artiljerijsku koaliciju" koja okuplja više od 50 zemalja kako bi podržala Ukrajinu i obezbijedila finansijska sredstva za kupovinu dodatnih 12 topova koje proizvodi Nekster (francusko-njemačka grupa KNDS), pozivajući svoje saveznike da finansiraju druge.

Danska, jedan od najlojalnijih saveznika Ukrajine, zaključila je krajem februara desetogodišnji sporazum o bezbjednosti sa Kijevom, poslije sličnih sporazuma koje su potpisali Berlin, London i Pariz.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније