Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.J. [ Beta ]

07. 04. 2024. 18:22 >> 17:56
6

zelenski

"Bez američke pomoći Ukrajina će izgubiti rat"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da će njegova zemlja izgubiti rat od Rusije ako obećana američka pomoć od 60 milijardi dolara, koju je najavio predsjednik SAD Džo Bajden, ostane blokirana u Kongresu, od strane republikanaca.

"Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat", rekao je Zelenski u video obraćanju predstavnicima vladine platforme za sakupljanje sredstava za Ukrajinu United24.

On je rekao da ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge zemlje će biti napadnute kao i da će Rusija tada snažno upućivati nuklearnu prijetnju zapadnim državama.

Američki program za vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu u vrijednosti od 60 milijardi dolara blokiran je u Kongresu od prošle godine zbog podjela između demokrata i republikanaca, koji su u pripremama za predsjedničke izbore u novembru.

Usvajanje te pomoći suspendovano je po volji pristalica bivšeg predsjednika i izvjesnog republikanskog predsjedničkog kandidata za izbore u novembru Donalda Trampa u Kongresu, koji odbijaju da razmatraju tekst, povezujući ga sa regulativom o imigraciji u SAD.

Poslednjih dana Zelenski je više puta tražio brzo usvajanje novog paketa pomoći ocjenjujući da je on od "vitlne važnosti" za Ukrajinu.

Zelenski već više mjeseci traži od svojih zapadnih saveznika, među kojima SAD pružaju najveću pomoć zemlji, više municije za njegove vojnike na frontu i više sistema protivvazduhoplovne odbrane.

U očekivanju odluke ukrajinski vojnici primorani su da štede municiju i suočavaju se sa snažnom ruskom vojskom.

Brojnija ruska vojska malo po malo prodire na istočnom frontu u ukrajinski dio Donbasa i redovno poslednjih nedelja vrši napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније