Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.J. [ Fonet ]

12. 04. 2024. 09:09 >> 09:10

izabran za predsjednika prije pet godina

Da li će mandat Zelenskom trajati koliko i rat?

Volodimir Zelenski izabran je za predsjednika prije pet godina, a sada se raspravlja o tome kada će mu se mandat okončati, prenosi Dojče vele i otvara dilemu da li su mogući izbori pod ratnim stanjem i kakva je uloga Ustavnog suda.

Formalni mandat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog ističe 20. maja, a krajem marta je trebalo održati izbore. Parlament ih je odložio zbog ratnog stanja u zemlji, a u ukrajinskom društvu se raspravlja o tome ko će da vodi zemlju pošto Zelenskom istekne petogodišnji mandat, navodi njemački medij.

Većina ukrajinskih pravnika tvrdi da je potpuno jasno da Zelenski zadržava svoju moć sve dok se ne izabere novi predsjednik.

„To je potpuno jasno navedeno u Ustavu Ukrajine – posle isteka petogodišnjeg mandata, od trenutka inauguracije, ovlašćenja predsjednika se ne završavaju automatski. Ona se završavaju tek sa inauguracijom novoizabranog predsjednika, dakle tek nakon izbora“, objašnjava za Dojče vele stručnjak za ustavno pravo iz ukrajinskog Centra za politiku i pravnu reformu (CPLR) Andrij Mahera.

Trenutno su u Ukrajini i predsjednički i parlamentarni izbori zabranjeni, ali iz različitih razloga. Ustav zabranjuje parlamentarne izbore, dok ratno stanje zabranjuje sve izbore.

„Izbori pod ratnim zakonom nisu zabranjeni samo radi zaštite birača od opasnosti, već su ograničena i određena ustavna prava i slobode, kao što su pravo na slobodno izražavanje mišljenja, mirno okupljanje i sloboda kretanja. Stoga je nemoguće obezbijediti princip opšteg biračkog prava i slobodnih izbora“, objašnjava Mahera.

Slično su se u martu izjasnili i Institut za zakonodavstvo, naučnu i pravnu ekspertizu Nacionalne akademije nauka Ukrajine, kao i Centralna izborna komisija te zemlje.

Legitimitet Volodimira Zelenskog, prema mišljenju posmatrača, ne samo da se oslanja na zakone, već i na podršku ukrajinskih građana.

Prema istraživanju ukrajinskog istraživačkog centra „Rasumkov“ sprovedenom u januaru, 69 odsto Ukrajinaca ima povjerenja u državnog lidera, dok manje od četvrtine nema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније