Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.Č.J. [ N1 ]

16. 04. 2024. 22:35 >> 22:34
Čitaj mi:

nakon predsjednika parlamenta

Zelenski potpisao kontroverzni zakon o mobilizaciji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije.

Kako se navodi na sajtu Vrhovne rade, zakon koji će omogućiti da stotine hiljada Ukrajinaca budu pozvane u vojsku najprije je potpisao predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Prema riječima zamjenika predsjednika Vrhovne rade Aleksandra Kornijenka, neke odredbe zakona će stupiti na snagu nakon objavljivanja, dok će većina stupiti na snagu za mjesec dana, prenosi Tass.

Vrhovna Rada je 11. aprila usvojila zakon koji je bio prilično kontroverzan i izazvao je uzbunu na društvenim mrežama. Očekivalo se da će predvidjeti demobilizaciju i rotaciju aktivnih vojnika, ali su te odredbe u posljednjoj fazi uklonjene iz zakona, što znači da vojnici koji se bore od februara 2022. još ne znaju kada će biti demobilisani.

Zakon pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji je izbjegavaju, a precizira ko sve može biti pozvan u vojsku i na osnovu toga se očekuje se da će biti regrutovano više stotina hiljada Ukrajinaca.

Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje regruta koji su van države.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније