Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 10. 2020. 08:58 >> 09:01

KRIMI PRIČE

Stota godišnjica od prvog romana Agate Kristi

Dijelom zahvaljujući opkladi sa sestrom, Agata Kristi napisala je svoj prvi detektivski roman, a stotinu godina otkako je on objavljen, ova je britanska spisateljica jednako popularna i čitana u cijelom svijetu.

Kristi je imala 30 godina kada je u februaru 1920. u britanskim novinama počela da objavljuje dijelove svoje "Misteriozne afere u Stajlsu". Knjiga je u oktobru objavljena u Sjedinjenim Državama, a iduće godine i u Velikoj Britaniji.

Po Ginesovoj knjizi rekorda, Agata Kristi je najprodavanija svjetska spisateljica krimića koji su u svijetu izdani u dvije milijarde primjeraka.

"Agata Kristi je pisala krimiće u vrijeme kada žene zapravo nisu radile takve stvari. I mislim da je to nešto iznimno vrijedno", rekao je Rojtersu njen praunuk Džejms Pričard, dodajući kako misli da njegova prabaka, koja je umrla 1976., nije očekivala da će za život zarađivati kao spisateljica te da joj je to u početku bilo poput zabave.

No, takav se stav izmijenio kada je, okladivši se sa sestrom napisala "Misteriozinu aferu u Stajlsu".

Poznata po likovima poput belgijskog detektiva Herkula Poaroa i gospođice Džejn Marpl, Kristi svoje priče gradi na "genijalnim spletkama" koje proizlaze iz njene bujne mašte, kaže Pričard.

Kristi je napisala i 19 drama, od kojih je najpoznatija "Mišolovka", izdata 1952. Danas je to najizvođenija drama na londonskom West Endu s više od 25.000 izvedbi.

Iz njenih su djela proizašle brojne radijske, tv i filmske adaptacije, a mnoge se danas mogu pogledati na streaming servisu Britbox.

"Cilj nam je da dobijemo sva djela koja je napisala u svim adaptiranim oblicima", rekla je predsjednica i izvršna direktorica Britboxa Soumya Sriraman.

Film "Smrt na Nilu" u režiji Keneta Branaha, nastao po njenom djelu, u bioskopima bi trebalo da počne da se prikazuje u decembru. Branah je 2017. već režirao film po Kristinom krimi romanu "Ubistvo u Orijent Ekspresu", prenosi Hina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније