Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta/M.L.B. ]

12. 01. 2023. 06:45   >>  09:30 2

MINISTARKA PORUČILA

Britanija neće da vrati Grčkoj drevnu skulpturu

Ministarka kulture Velike Britanije Mišel Donelan isključila je mogućnost povratka Grčkoj partenonskog friza koji je izložen u Britanskom muzeju u Londonu, odbacivši izvještaje štampe da su muzej i Atina u finalnoj fazi dogovora.

"Bila sam vrlo jasna u vezi sa ovom temom, ne mislim da skulpture treba da budu vraćene u Grčku", izjavila je Donelan o središtu spora tenzija između Londona i Atine.

"Ne bi trebalo da ih šaljemo nazad, mjesto im je u Velikoj Britaniji gdje se dugo vremena brinemo o njima", dodala je ona.

Interesantno je koliko je od partenonskog friza sačuvano. Na frizu koji je originalno bio dugačak 160 metara prvi put je prikazana borba između božanstava i ljudi, ali je on znatno oštećen i uništen.

U Atini se čuva 50 metara jednog dijela koji je bio dugačak 115 metara. U Londonu je 80 metara koje je odsjekao lord Eldžin, ondašnji ambasador Velike Britanije u Osmanskom carstvu, 1802 godine. Osam drugih muzeja širom Evrope čuvaju neke djelove friza.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније